Política 16/10/2017

Presó sense fiança per a Sànchez i Cuixart

La jutge denega al fiscal l'empresonament de Trapero però li retira el passaport

Ot Serra / Mariona Ferrer I Fornells
5 min
Josep Lluís Trapero, aquest matí

MadridPresó incondicional comunicada per al president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha fet cas a la petició de la Fiscalia i envia a la presó als dos líders independentistes després d'una jornada maratoniana de declaracions a la capital espanyola. Els acusa d'un delicte de sedició de l'article 544 del codi penal. En concret, de "promoure" les concentracions davant la seu de la Conselleria d'Economia durant l'escorcoll de la Guàrdia Civil. Es tracta dels únics dels quatre investigats per sedició en relació amb aquest setge que ingressen a la presó per aquests fets. En aquests moments continuen als calabossos de la Guàrdia Civil a l'espera que una furgoneta els porti a la presó de Soto del Real.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, en la interlocutòria de Lamela considera que les manifestacions van ser promogudes per entitats sobiranistes i s'animava a la gent a obstaculitzar, no només la policia, sinó també les autoritats judicials. I que tot plegat es va fer de forma organitzada per Whatsapp. A més, considera que Cuixart i Sànchez es van erigir en interlocutors i que, fins i tot, van intentar negociar amb les autoritats judicials per obtenir-ne un benefici polític.

En aquest sentit, la jutge considera que hi ha tant "risc de fuga", com també de destrucció, manipulació o alteració de proves -de fet, considera que ja ho han fet-, així com "reiteració delictiva".

Cassolades i rebuig de Puigdemont

Just conèixer la notícia, a diferents ciutats i pobles de Catalunya, s'ha produït una gran cassolada als carrers en motiu de rebuig. ANC i Òmnium han convocat una aturada demà a les 12h davant dels centres de treball. L'ARA ha publicat un article de Jordi Sànchez just conèixer la decisió de la jutge. Òmnium, al seu torn, ha publicat un vídeo de Cuixart que ja tenia preparat en cas d'entrar a presó.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també s'ha afanyat a mostrar el rebuig per la decisió judicial. "Pretenen empresonar idees però ens fan més forta la necessitat de llibertat", ha escrit.

El vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, ha assegurat que per primer cop "tornem a tenir presos polítics".

Proves conegudes a última hora

En la interlocutòria, la jutge s'aferra als fets del 20 i 21 de setembre. En concret, recull un pronunciament de Sànchez en què demana que "ningú se'n vagi a casa", perquè "la nit serà llarga i intensa". Pel que fa Cuixart, recull un missatge de Whatsapp que difon Òmnium en què assenyala que si les "concentracions existien eren per parar la Guàrdia Civil".

Des de la defensa, denuncien les irregularitats dels procés i assenyalen que "no ha passat res entre el dia sis -el primer que van declarar- i avui per justificar l'aplicació de mesures cautelars. En aquest sentit s'ha expressat l'advocat de l'ANC, Jordi Pina, en declaracions als mitjans després de més de 12 a l'Audiència Nacional.

Des d'Òmnium, l'advocada Marina Roig també ha valorat que es tracta d'un "primer pas precipitat". En concret, les mesures cautelars són davant del risc (parlen en un futur) d'una "destrucció de proves" o la convocatòria de noves manifestacions, segons el seu parer, violentes. És a dir, un risc de reiteració delictiva.

A més, Roig ha denunciat que, tot i la magistrada assegurar que es basava en els fets del 20 de setembre davant la conselleria d'Economia, en la interlocutòria es parla de fets que han passat posteriorment per donar-li rellevància. Així mateix, han denunciat que han conegut proves materials presentades per la Guàrdia Civil avui mateix.

En aquest sentit, Pina ha censurat la "falta de rigorositat" dels atestats de la Guàrdia Civil, on es mencionen els 44 agents lesionats però no mencionen els quasi 900 ferits civils.

Mesures cautelars per a Trapero

La jutge Lamela, en canvi, deixa en llibertat provisional Josep Lluís Trapero, però li retira el passaport, l'obliga a comparèixer cada quinze dies davant els jutjats i li prohibeix sortir de territori espanyol. El fiscal havia demanat presó sense fiança per al major dels Mossos d'Esquadra, acusat de sedició en la causa que s'investiga a l'Audiència Nacional, que engloba la concentració del 20 de setembre davant la conselleria d'Economia i que la fiscalia vol ampliar al referèndum de l'1 d'octubre.

Abans, la jutge també ha rebutjat la petició de la fiscalia de dictar presó provisional eludible sota fiança de 40.000 euros per a la intendent dels Mossos d'Esquadra Teresa Laplana. L'ha deixat en llibertat provisional amb les mateixes mesures cautelars menys costoses que a Trapero.

A Laplana se li imputa un presumpte delicte de sedició i de denegació d'auxili, perquè considera que no va actuar per permetre que la Guàrdia Civil pogués sortir de la conselleria d'Economia després d'escorcollar-la en el macrooperatiu contra l'1 d'octubre. En la interlocutòria, la jutge especifica que ha resolt tenint en compte els fets ocorreguts els dies 20 i 21 i que són els que formen part de la denúncia, per bé que deixa la porta oberta a un canvi de parer segons com avanci la investigació.

Tots ells han tornat a comparèixer a l'Audiència Nacional acusats d'un presumpte delicte de sedició. Ja van estar citats el dia 6, en una jornada marcada per la introducció d'un segon atestat de la Guàrdia Civil que va frenar l'interrogatori. Les noves proves aportades inclouen material audiovisual tant de la concentració del 20 de setembre davant la conselleria d'Economia com dels dies posteriors, fins a l'1-O.

Una jornada maratoniana

A les 09.00 h estaven citats tres testimonis: dos guàrdies civils i la secretària judicial que va fer acte de presència a l'escorcoll del departament presidit per Oriol Junqueras, a la rambla de Catalunya de Barcelona. Després, a partir de les 10.00 h, estava prevista la compareixença dels investigats. Els interrogatoris s'han allargat molt i cap a tres quarts de dues aproximadament ha començat el de Trapero, que ha durat gairebé dues hores. Laplana ho ha fet abans per videoconferència; després s'han succeït els interrogatoris de Sànchez i Cuixart. En principi, l'estratègia de defensa de Cuixart ha estat acollir-se al seu dret de no declarar, mentre que Sànchez ha respost a les preguntes del seu advocat. A les 09.45 h han arribat a la seu judicial del carrer Génova els advocats d'Interior, de Sànchez i de Cuixart. Trapero ha arribat poc abans de les 09.30 h vestit de paisà, a diferència de la primera citació, en què ho va fer amb l'uniforme del cos policial.

A les 09.45 h han arribat Sànchez i Cuixart, que a les portes de l'Audiència han rebut crits d'alguns manifestants que els han dit "delinqüents", "fills de puta", "colpistes" i "sediciosos". La comitiva de suport els ha dedicat proclames d'escalf, com ara "no esteu sols", i s'han exhibit paperetes de l'1 d'octubre.

El president de l'ANC s'havia mostrat convençut que, tal com va succeir el 6 d'octubre, tornararia a "dormir a casa". Ho ha dit a través de Twitter:

A mesura que avançaven les hores, però, ja no era tant contundent:

Suport de diputats i senadors del PDECat, ERC i En Comú

Al límit del recinte de l'Audiència també s'hi han acostat diputats al Congrés i senadors del PDECat, ERC i En Comú Podem. També ho ha fet la diputada de la CUP al Parlament Gabriela Serra. A més, hi ha assistit també el delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell; el president de l'ACM i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch; la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, i el nou vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro.

Interlocutòria de llibertat provisional de Trapero
Interlocutòria que ordena l'empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez
stats