Política 06/06/2015

Trio d’històrics per plantar cara a Duran

De Gispert, Rigol i Carrasco, tres dels ariets del no a la consulta d’Unió el 14-J

O.m.
2 min
Joan Rigol, a la foto amb Duran, ha coordinat el Pacte pel Dret a Decidir i vol que Unió es posicioni sobre la independència.

Barcelona“Amunt, avant, visca Catalunya lliure!” Són les últimes paraules que va pronunciar Manuel Carrasco i Formiguera, dirigent d’Unió afusellat per les tropes franquistes. Josep A. Duran i Lleida, líder del partit des de fa tres dècades, les va fer servir per tancar la seva intervenció davant del consell nacional conjunt de CiU del 14 d’octubre del 2012, en plena efervescència sobiranista. Al cap de només dues hores, això sí, va matisar a Twitter que no havia sigut una proclama independentista. El llegat de Carrasco i Formiguera és un dels punts als quals s’agafen els sobiranistes del partit per reclamar el no a la consulta del 14-J, i tenen tres històrics al seu costat: Joan Rigol, Núria de Gispert i la filla del dirigent afusellat, Rosa Maria Carrasco. El seu paper contrasta amb el d’Ignasi Farreres, exconseller en governs de Jordi Pujol que ha mirat d’influir entre bambolines per allunyar el partit del sobiranisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Núria de Gispert

Presidenta del Parlament i defensora del sí-sí al 9-N

Durant el consell nacional que va celebrar Unió per decidir la posició del partit a la consulta alternativa del 9-N, Núria de Gispert va intervenir per defensar el doble sí. “No tant amb el convenciment d’un independentista de tota la vida, però sí amb el to de qui sap que no hi ha res a fer amb l’Estat”, rememoren fonts presents a la trobada. Va signar el manifest sobiranista que demanava que el 14-J el partit es posicionés sobre la independència. Ara és membre activa dels partidaris del no.

Joan Rigol

Coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir

Rigol, sempre que l’hi pregunten, defensa que ell no era independentista. La sentència de l’Estatut i la dinàmica recentralitzadora de l’Estat l’han convertit en partidari de l’estat propi i en un dels encarregats de teixir complicitats entre partits i entitats des del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, institució que lidera des del 2013.

Rosa Maria Carrasco

Filla de Carrasco i Formiguera i molt activa pel no al 14-J

En l’homenatge anual al seu pare, Rosa Maria Carrasco va fer una advertència a la militància: “Compte amb el 14-J”. Dimecres va carregar durament contra Duran, a qui va acusar de ser un “home invisible” que maniobra “de sotamà”, i va participar dimarts en l’assemblea d’Unió a Barcelona. La setmana vinent es torna a reunir i Carrasco vol que cada membre porti tres o quatre persones més per mobilitzar el no.

Ignasi Farreres

Va presentar una polèmica proposta a Espadaler

Entusiasta assistent a la presentació de l’entitat Tercera Via, contrària a la plena sobirania, va presentar una proposta a Ramon Espadaler que parlava de la independència en negatiu i que el secretari general del partit va acabar, finalment, rebutjant.

Espadaler acusa els crítics de tergiversar

El secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, va advertir ahir que “no es pot canviar una pregunta des d’una resposta” i que, per tant, encara que els crítics del partit defensin votar no a la pregunta del 14-J com a sinònim d’independència, és amb el vot afirmatiu que se seguirà donant suport al procés. El president de l’ANC, Jordi Sànchez, va dir ahir que la pregunta “no ajuda a clarificar”.

stats