JUDICIALITZACIÓ DE LA POLÍTICA
Política 07/05/2016

Unitat municipalista per esquivar el recurs a la llei de pobresa

Una quarantena d’alcaldes denuncien la impugnació a la Delegació del govern central

Laia Vicens
3 min
Unitat municipalista per esquivar el recurs a la llei de pobresa

BarcelonaDe Barcelona a Sabadell, passant per Terrassa o l’Hospitalet de Llobregat. De la CUP fins al PSC, incloent-hi també CDC i ERC. Una nodrida representació d’alcaldes van fer pinya ahir i, en una imatge d’unitat, van concentrar-se davant la Delegació del govern espanyol a Catalunya. El motiu era doble. Primer, entregar una instància en què concreten el nombre de famílies que es veuen afectades pel recurs de la llei sobre pobresa energètica i habitacional, interposat per l’executiu central a Catalunya. I segon, deixar clar que des dels ajuntaments seguiran esprement la legalitat vigent -i fins i tot les parts impugnades- per protegir els més vulnerables. Per això, en el text registrat, els alcaldes asseguren que tramitaran els expedients, encara que el Tribunal Constitucional (TC) suspengui la normativa -serà automàtic quan s’admeti a tràmit el recurs-. En la cimera que dimarts va reunir el Govern, ajuntaments i entitats, Badalona va demanar que la Generalitat doni cobertura als consistoris que vulguin seguir desplegant els articles impugnats, però no va obtenir resposta. L’acord va ser crear una nova llei que permeti esquivar el recurs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Capitanejats per Ada Colau, l’alcaldessa de Barcelona, els alcaldes van demanar al govern del PP que faci marxa enrere i reconsideri la impugnació, tenint en compte que és una llei aprovada per unanimitat al Parlament. Colau va afirmar que és “anòmal i inaudit” que un govern en funcions impugni una normativa que protegia milers de ciutadans. Fent una crida a “fer el possible” per garantir els drets dels ciutadans, Colau va criticar que el recurs del PP provoca “efectes devastadors” a la ciutadania. En el mateix sentit va pronunciar-se l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, la socialista Núria Marín, que va afirmar que el recurs no va en contra de Catalunya ni del Govern, sinó “en contra dels ciutadans que ho passen pitjor”. A la concentració també hi van acudir Núria Parlon (Santa Coloma de Gramenet), Dolors Sabater (Badalona), Juli Fernández (Sabadell) i Jordi Ballart (Terrassa), entre d’altres. També hi van ser presents representants de les entitats municipalistes, com el president de l’ACM i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, i Lluïsa Moret, de la FMC.

Es reuniran amb Llanos de Luna

Tot i que era la intenció inicial, els alcaldes no van poder reunir-se amb la delegada del govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna, i van limitar-se a registrar les instàncies. Tot i això, a la sortida van confirmar que tenen el compromís de la Delegació de trobar-se aviat.

El que també va quedar pendent és unificar els criteris per comptar els casos que poden veure’s afectats per una eventual suspensió de la llei antidesnonaments. I és que en les instàncies presentades aquesta dada varia en funció dels criteris utilitzats. Així, algunes poblacions han inclòs les persones desnonades o en risc imminent de ser-ho, les multes als grans tenidors per tenir pisos buits o els tràmits per garantir la cessió obligatòria d’habitatge, mentre que altres ajuntaments han tingut en compte només algun d’aquests criteris per concretar el nombre d’expedients. Això explica que a l’Hospitalet s’hagin comptabilitzat 2.101 casos i a Barcelona 680.

Madrid treu ferro al conflicte

El govern espanyol va restar importància al conflicte. La vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va revelar que Carles Puigdemont va limitar-se a demanar a Mariano Rajoy que no recorregués la part de la norma que feia referència a la pobresa energètica, i que Oriol Junqueras li va traslladar el mateix a ella. Així, va reivindicar que són, precisament, els articles que no han sigut impugnats. “Ara, com que no hem recorregut la part de la pobresa energètica, li han canviat el nom”, va ironitzar. La número 2 de Rajoy va respectar la decisió dels agents polítics i socials catalans de fer una nova llei sempre que segueixi “els paràmetres que dicti el TC” i va emplaçar el Govern a “dedicar les seves energies” a elaborar uns pressupostos que assegurin les mesures incloses a la llei.

stats