Política 07/12/2012

"Problemes a la vista": 'The Economist' diagnostica un "desastre" a Catalunya arran del 25-N

El setmanari britànic recull en un article que Mas ha obtingut un mal resultat, que el PP ha crescut poc i ja no pot pactar amb CiU, que ERC va disparar el dèficit quan era al govern i no és ben vista per UDC com a sòcia i que s'han destruït els ponts amb Madrid

Ara
2 min
Artur Mas i Oriol Pujol, després de saber el resultat de les eleccions del 25-N / REUTERS

BarcelonaLes eleccions del 25-N han deixat un panorama de govern feble a Catalunya i una situació d'enfrontament total amb Madrid en plena crisi. Aquest és el diagnòstic de l'article 'Problemes a la vista', de l'últim número de 'The Economist'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El setmanari britànic parla d'"humiliació" i assegura que Artur Mas esperava "passar a la història" amb l'increment del suport a la independència. Tanmateix, "el 25-N es va unir als líders europeus castigats pels votants per l'austeritat" i ara es troba amb només el 31% dels vots i 50 diputats de 135, afegeix l'article. I al PP no li ha anat gaire millor, ja que només ha guanyat un escó i perd Mas com a aliat. De fet, el que destaca l'article és que tot plegat és un "desastre".

Formaria part d'aquest "desastre" el fet que el seu soci o aliat més probable sigui ERC, "que va disparar el dèficit l'última vegada que va estar al poder" i que només té en comú amb CiU "el desig de més sobirania". A més a més, mentre ERC ha doblat el nombre d'escons i demana la independència, "CiU es divideix", ja que UDC prefereix la "confederació" abans que la independència i no li agrada gens ERC.

I, des de Madrid, "les coses encara es veuen pitjor", ja que CiU, "en lloc d'ajudar Rajoy en la reforma de l'economia i la reducció de la despesa pública" reclama més poder sobre els impostos catalans i més diners, tot i que no n'hi ha.

'The Economist' també esmenta el suposat esborrany policial sobre els comptes de Mas publicat per 'El Mundo', la vaga general, la recessió, l'austeritat, l'atur i l'increment del vot en barris obrers com a factors que han provocat uns resultats electorals inesperats. Les enquestes van fallar, recorda l'article, i també parla d'una exageració de la figura de Mas com a "Moisès portant el seu poble a la terra promesa" a la premsa local. Sobre el referèndum d'autodeterminació, qüestiona el 57% de vots per al sí que pronostica el CEO i recull com a més realista la dada del 45%, aportada per Jordi Sauret, de l'empresa d'enquestes Feedback.

El text acaba advertint que malgrat que CiU va ser "astuta" durant la campanya en no utilitzar la paraula 'independència', ara es troba feble i a les mans d'ERC com a soci: "Un Artur Mas afeblit haurà de ser més clar", i tot indica que hi haurà "més problemes entre Madrid i Barcelona", conclou el setmanari.

stats