Política 19/10/2014

"No sóc nacionalista, sóc independentista": Oriol Junqueras a 'Salvados', en 15 frases

El líder d'ERC ha assegurat al programa de La Sexta que "els catalans volen ser responsables del que fem bé i del que fem malament"

Ara
3 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha participat aquest diumenge en l'estrena de la nova temporada del programa 'Salvados', de La Sexta. Junqueras ha conviscut durant un dia amb la família Parejo, de Gines, Sevilla. L'aparició del republicà es pot resumir en quinze frases:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. "Jo també tinc una mica d'hort, tinc albergínies, i a l'estiu tomaqueres… Tinc un taronger i un llimoner. Tinc els mateixos llençols. Al final ens assemblem bastant. Ens podem assemblar molt i voler la independència".

2. "El que segur que no és igual [entre Catalunya i Escòcia] és Cameron i Rajoy. L'objectiu és construir un país millor, que les decisions les prenguem nosaltres, no un govern que no ens estima. La diferència és que el govern britànic no volia que fos independent però va deixar votar els escocesos".

3. "Els ciutadans de Catalunya són conscients, en més o menys mesura, del que significa votar ERC. Hi ha moltes decisions que es prenen malament i nosaltres les volem prendre millor. Som un partit socialdemòcrata. Intentem agafar el millor de cada lloc. Estem segurs que els recursos els tenim. Hem intentat crear impostos que facin pagar els que més tenen i menys als que menys tenen".

4. "Els ciutadans catalans es poden sentir molt lligats a Espanya i simultàniament voler la independència. El que no ens agrada és que sigui el govern espanyol qui decideixi per nosaltres. Volem ser responsables del que fem bé i del que fem malament. No canviarà res. Volem conviure amb vosaltres però prenent les pròpies decisions a casa. Continuarem sent molt amics. La nostra relació amb Espanya seguirà sent bona".

5. "Jo no em sento estranger [a Sevilla]. Intento no sentir-me estranger en lloc. Hi ha vincles culturals, familiars, lingüístics. Molts dels meus amics han nascut aquí".

6. "Tot hi influeix, però crec que la majoria del ciutadans creuen que és una qüestió de dignitat prendre les decisions que volen prendre. No sóc nacionalista, sóc independentista. L'independentisme s'acaba amb la independència. Qui és nacionalista és el PP, però nosaltres no".

7. "Estic segur que [el fet que la gent pugui retirar els seus ingressos dels bancs] no afectarà. Si els ciutadans de Catalunya tenen la responsabilitat de prendre les seves pròpies decisions, això beneficia Catalunya. Això també és bo per a l'activitat econòmica d'Espanya. Que un dels teus socis comercials estigui bé, et beneficia. També volem que Alemanya vagi bé perquè estira la resta. Estic convençut que anirà bé per a tothom. Els ciutadans difícilment es reiteraran en l'error".

8. Junqueras: "És com deixar la nòvia, però dient que serem molt amics" / Antonio: "No, és com deixar la dona amb set fills. I qui manté els fills?" / Junqueras: "La nòvia és encantadora, però la sogra és insuportable. La sogra és el govern del PP. Qui moltes vegades ens ha deixat és l'estat i els governs. No Espanya, sinó els governs. És normal que ja no volem que ens enganyin més".

9. "Si Rajoy hagués parlat amb Mas abans que se sumés a la consulta, segurament hi hauria menys independentistes. Jo no, eh? Jo seguiré treballant per la independència de Catalunya. Formar part d'Espanya té coses bones, com la llengua, la cultura, que tots siguem bilingües".

10. "He parlat en termes molt cordials amb García Margallo al Parlament Europeu. Ens enteníem des d'un punt de vista de cordialitat, no des d'un punt de vista polític. Les seves declaracions i actituds em semblen molt inadequades. No s'ha produït el contacte".

11. "És poc important el protagonista, l'important és el que volem fer. No ens espanta res, perquè ens plantegem reptes molt importants. Jo només poso la veu. Si jo tingués majoria, faria tot el possible per declarar la independència de Catalunya. Si això depengués de mi, ho faria ara mateix".

12. "Entenc que faci pena [que Catalunya s'independitzi], però a mi em fa molta pena que els catalans no tinguin dret a decidir. A mi no em fa pena la separació, perquè no és una separació, és un replantejament".

13. "És bo que les ciutadans decideixin. Voler votar no és tan dolent. Si algú no hagués desobeït, les dones encara no podrien votar. És injust que no ens deixin votar".

14. "Costa dialogar [amb l'estat] perquè l'experiència ha demostrat que no serveix de res, perquè ens han mentit moltes vegades".

15. "Estic totalment en desacord amb el fet que TV3 estigui manipulada. Els únics talls de premsa que ens fan a Madrid és sobre la independència, no sobre els hospitals, per exemple…".

stats