RENOVACIÓ NACIONALISTA
Política 07/03/2016

Els alcaldes de Convergència reclamen més poder per a les bases del partit

Estructura més horitzontal, discurs social i regeneració: les demandes de quinze ‘barons’ territorials

Oriol March
8 min
La refundació de CDC passa pels alcaldes

BarcelonaAls dirigents de CDC els agrada dir que la renovació del partit fa anys que es va afrontar amb èxit en el món local. Ara és l’estructura nacional del partit el que cal repensar de dalt a baix. L’ARA pregunta a 15 alcaldes i alcaldesses sobre quin ha de ser l’abast d’un repensament que afectarà l’organització, la ideologia i els representants d’unes sigles en qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quines demandes plantegen? En essència, una estructura més horitzontal que permeti a les bases tenir pes específic, fer discurs social i regenerar en sentit ampli. I, sobre el canvi de nom, hi ha un debat ben viu.

  1. Quins canvis són els prioritaris al partit?
  2. Cal variar les sigles?
  3. Quin camí ideològic s’ha de seguir?
  4. Com ha d’influir el territori en la refundació?

Neus Lloveras (Vilanova i la Geltrú)

1. Cal adaptar-se a la nova relació dels ciutadans amb la política, amb més transparència i participació. El partit s’ha d’obrir i explicar el seu projecte polític.

2. No dic que s’hagi de mantenir tot el nom, però sí la paraula convergència. No tot el que hem fet és negatiu, però cal maneres noves de funcionar i un codi ètic clar.

3. Sóc socialdemòcrata i defensaré una CDC amb forta orientació social, però no ens hem de definir en un sol espai ideològic concret.

4. És important que el nou partit tingui present una visió local. M’agradaria que el nou secretari general fos pròxim al món municipal.

Albert Batalla (La Seu d'Urgell)

1. Són prioritaris tres àmbits de treball: l’ideològic -reformular l’espai central del país des del sobiranisme-, l’organitzatiu -ser més horitzontals en la presa de decisions- i un de relacionat amb les actituds.

2. No ho tinc clar. És més important definir bé l’espai i ser molt transparents i rigorosos davant la gent.

3. Cal ocupar el màxim de sensibilitats possibles. El fet que sigui un congrés fundacional permet parlar de drets civils, llibertat individual, relació entre el públic i el privat, idea oberta de família i economia productiva.

4. El món local té molt a dir després d’anys de resiliència per cuidar la gent i donar respostes. La nova CDC ha d’estar a peu de carrer.

Jaume Dulsat (Lloret de Mar)

1. Es tracta de tornar a ser la Convergència i ocupar un gran centre que potser ara no s’està ocupant. Cal regeneració i noves cares combinades amb expertesa.

2. Hi ha dies que penso que sí i d’altres que no. Des del punt de vista del màrqueting, CDC funciona, però en l’àmbit metropolità és més complicat. S’ha de debatre.

3. Em sento social-liberal. La societat ha virat més cap a l’esquerra arran de la crisi, com és comprensible, però hem de saber ocupar el centre.

4. El món local ha de tenir molt pes, hi ha gent molt preparada i és la trinxera de la política. Si el secretari general fos un alcalde, em semblaria molt bé.

Albert Batet (Valls)

1. El projecte de CDC sempre ha sigut el projecte de Catalunya. Allà on sigui el país, hi ha de ser el partit. No crec que sigui un tema d’estructura, però s’ha d’adaptar als nous temps i ser atractiva.

2. Hem de ser molt respectuosos amb el sentiment general que hi pugui haver al partit sobre el nom, i hem d’agafar més àmbit del que tenim actualment.

3. Cal estar oberts a tothom que pensi que la política és l’eina necessària per desenvolupar el projecte i que vegi que CDC és qui el pot fer possible. No és un problema de centredreta o de centreesquerra.

4. El territori és una cara molt positiva del partit, i ha de tenir pes. Hi ha la solidesa d’anys de feina i de caps de cartell renovats. Una de les claus del procés intern és el lideratge conjunt d’Artur Mas i Carles Puigdemont.

Meritxell Budó (La Garriga)

1. Cal donar veu a la militància, tenir el territori cuidat i fer les coses a la inversa de com s’han fet fins ara: de baix a dalt.

2. No ho tinc clar. Per a mi, ser convergent implica una cosa positiva, però les sospites de corrupció són negatives. Cal escoltar gent de fora.

3. L’ADN de Convergència és l’espai de trobada de diferents sensibilitats. Hem de tornar a l’arrel i que tothom s’hi senti còmode.

4. És fonamental que el territori tingui pes per dur a terme una política de proximitat. M’agradaria que el futur secretari general fos alcalde o, almenys, que ho hagi sigut.

Marc Solsona (Mollerussa)

1. Cal que el partit s’adapti als militants i no als quadres. El territori s’ha de fer coresponsable de les decisions que l’afecten directament.

2. El nom no és el més important, però se’ns ha de poder identificar. Potser hem d’adjectivar la paraula convergència, tot i que el més rellevant és l’estructura.

3. CDC té aquest nom perquè feia convergir ideologies. En una Catalunya estat, potser hem de tendir a un centre ampli amb més tirada cap al centreesquerra. Tenim un eix central potent, i definir-se molt comporta riscos.

4. El món municipal ha de fer un pas endavant i s’ha de convertir en la columna vertebral del partit. No em faria res que el secretari general fos un alcalde que tingui experiència de gestió en el món local, però no vull parlar de persones.

Joan Ramon Casals (Molins de Rei)

1. S’ha d’escoltar molt les bases i els simpatitzants per tenir un sistema de presa de decisions més obert i participatiu. Hem de ser més flexibles i menys jeràrquics, a més de donar una imatge de regeneració. Amb la corrupció cal ser més clars.

2. Tinc dubtes. Hem d’anar més enllà d’un partit i pensar fórmules més enllà de CDC per anar a les eleccions.

3. Ara hem de tornar al centre i, per a mi, anar cap al centreesquerra. Ens ha influït molt Unió en la percepció pública, perquè cada cop tenia un perfil més conservador amb Josep A. Duran i Lleida.

4. Els alcaldes podem donar una visió de proximitat a l’hora de veure els problemes de la gent. CDC sempre ha sigut un partit pragmàtic a l’hora de fer les polítiques necessàries. No és imprescindible que el secretari general sigui un alcalde.

Jordi Munell (Ripoll)

1. El canvi ha de venir de baix, no imposat de dalt, perquè es vegi que hi ha una base àmplia i que es doni l’oportunitat que apareguin figures noves al partit. Es tracta d’anar cap a un model més horitzontal.

2. El nom no fa la cosa. Volkswagen, per exemple, ha patit una greu crisi i no ha canviat el nom. El més important és el producte. Ja hem fet altres marques per anar a les eleccions, com ara Democràcia i Llibertat el 20-D, i no ha anat del tot bé.

3. Ens hem de plantejar què vol dir avui dreta i esquerra. És important que la base sigui tan àmplia com sigui possible i pensar en les necessitats de la gent.

4. El món local és el menys afectat per casos de corrupció, i és on es veuen les alegries i les desgràcies de la ciutadania. Aquesta proximitat i confiança es podria traslladar a l’estructura del partit.

Rosa Maria Perelló (Tàrrega)

1. L’estructura hauria de ser més participativa, pensant també en fora de Barcelona. La verticalitat és bona en molts aspectes, però és necessari veure com es pot intervenir en la presa de decisions.

2. A mi m’agrada CDC. Estic orgullosa de ser convergent, malgrat les mil coses que hagin passat. Qui no ha fet el que havia de fer [en relació a la corrupció] que surti del partit.

3. Hauríem de posar l’accent en un partit més de centreesquerra. Estem molt estigmatitzats com a dreta i com a neoliberals. Potser no s’han explicat bé les decisions econòmiques que s’han pres.

4. Hem de tenir veu en la refundació i donar importància al què i al com. El secretari general no té per què venir del món municipal.

Marc Castells (Igualada)

1. Cal acostar el poder de decisió a les bases, escoltar més la gent, impulsar noves maneres de fer política a través de les tecnologies per captar millor les inquietuds. També cal més meritocràcia.

2. Diria que no. Semblaria que ens estem amagant.

3. Hi ha un espai central que ocupa CDC. I les persones que en formen part han de tenir clar que no se les deixarà de banda.

4. L’ADN del partit ha de ser local, amb pes del món local en relació amb el central. El municipalisme de CDC s’ha anticipat als canvis del partit, trucant a la gent i veient les seves inquietuds.

Rosa Vestit (Sant Quirze de Besora)

1. Hem de pensar com fer servei a la ciutadania. La gent ha de veure que som creïbles i que no som una agència de col·locació, com a vegades es perceben els partits.

2. Em sento còmoda dient que sóc convergent però, mal que ens pesi, no és una marca que vengui.

3. Cal un espai en el qual la gent se senti còmoda. Parlar de dretes i esquerres és d’un altre segle. Potser no es van explicar bé les retallades.

4. El món municipal hauria de tenir molt de pes. Si demanes a la gent com percep els polítics, és possible que valorin de manera diferent els regidors i els alcaldes. Agrairia que el secretari general vingués de l’esfera local.

Lluís Soler (Deltebre)

1. Hem de fer introspecció per bastir un partit modern des de la centralitat, construint l’estat català amb una dosi alta de regeneració política. Cal un partit obert, capaç de generar confiança, amb cares noves.

2. Sóc partidari de no canviar-lo. S’ha de preservar el bagatge de les sigles.

3. Cal buscar la centralitat en què puguin conviure totes les sensibilitats. Per tornar a ser hegemònics, cal una confluència en l’eix ideològic, agafar el millor de tots els punts de vista per arribar a un punt de trobada.

4. Qualsevol regeneració passa per les idees del món local. Cal portes i finestres molt obertes.

Albert Piñeira (Puigcerdà)

1. Cal una estructura més àgil i pensar com podem ajudar a superar el 50% de partidaris de la independència. Hem d’eixamplar la base, a més de redefinir el marc ideològic.

2. No sóc partidari de canviar el nom. Si el variem però no fem cap altra modificació, serà un procés simplement cosmètic.

3. A CDC, el debat és més de país. L’eix esquerra-dreta es dilueix. El nostre espai és de centre ampli. No som de dretes ni hi té lloc l’esquerra dogmàtica.

4. La clau és fer a tot el país la renovació que ja s’ha fet al municipalisme. Hi ha un bon planter que pot tenir paper al partit gràcies a la seva experiència prèvia.

Anna Erra (Vic)

1. El primer que cal és enfocar el partit en el context del nou moment de país. I també reorganitzar-lo amb la participació de les bases. Tenim una gran oportunitat.

2. No: trobo bé mantenir Convergència com a nom. A comarques és una marca que no està tan cremada com sí que passa a l’àrea metropolitana de Barcelona.

3. Hem de ser capaços d’ocupar un espai de centre. Hi ha decisions que hem pres que poden anar tant cap a la dreta com cap a l’esquerra. Cal que siguem molt oberts de mires.

4. El pes del món local l’ha de definir el procés de participació. Estem en un moment en què hem de veure com ens repartim els àmbits de poder. Un secretari general que vingués del món municipal li donaria una altra visió, però no té per què ser la norma.

Carles Pellicer (Reus)

1. És important la participació. Cal que hi hagi una obertura cap a la societat civil perquè tothom pugui dir la seva en aquest procés intern. La clau és fer un nou plantejament de l’essència de CDC, mantenir el nucli a través d’un reestyling.

2. Convergència és un nom excel·lent. No crec que el debat s’hagi de circumscriure a la marca.

3. Jo sóc de centre. El que ens dóna força com a formació política és que aglutina aspectes que fan sentir còmoda la gent.

4. Mas ja va dir que el món local és important. És on hi ha realment el nucli del debat, perquè hi ha més proximitat. A les places és on es riu, es plora i es viu, de manera que és als municipis on es copsa cap on va la societat.

stats