Política 23/05/2016

El jutge amenaça d'embargar el PP si no paga una fiança d'1,2 milions d'euros pel cas Bárcenas

El partit ha confirmat que dipositarà la fiança, tot i que continua negant l'existència de caixes B a la formació

Ara
3 min
Bárcenas detalla de memòria la caixa B del PP, sense aportar documents

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional, José de la Mata, ha donat 10 dies al Partit Popular (PP), perquè dipositi una fiança d'1,2 milions d'euros pel cas de la caixa B del partitel cas Bárcenas– i les irregularitats en la reforma de la seu de Madrid, al carrer Génova, segons ha avançat la Cadena SER. Si no ho fa, li embargaran alguns comptes i béns per aquesta quantitat. La vicesecretaria d'Estudis i Programes del partit, Andrea Levy, ha assegurat que la formació dipositarà els diners, tot i que ha recordat que no es tracta ni d'una multa, ni d'una condemna, i que la formació continua negant els coneguts com a "papers de Bárcenas".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Assumir la fiança que no poden pagar els extresorers

D'una banda, el jutge considera el PP responsable subsidiari de les irregularitats que haurien comès, suposadament, els seus extresorers, Luís Bárcenas i Álvaro Lapuerta. El magistrat creu que el PP hauria hagut de pagar més de 220.000 euros d'impost de societats pels donatius irregulars d'un milió d'euros presumptament rebuts. Com que els dos acusats no tenen diners per pagar la fiança, De la Mata reclama els diners al partit

D'altra banda, el jutge considera que el PP s'ha de fer càrrec de la fiança per haver ajudat una empresa d'arquitectes a defraudar diners a Hisenda el 2008, quan li hauria abonat diner negre per les obres de reforma de la seu central, al carrer Génova 13, de Madrid. També li reclama que es posi d'acord amb l'empresa per fer-se càrrec dels diners que aquesta no pot assumir.

El maig de l'any passat, el jutge De la Mata va asseure el PP al banc dels acusats, com a responsable subsidiàri, perquè entenia que el partit s'hauria finançat amb caixes B, que s'haurien nodrit de donatius aliens a la comptabilitat oficial de la formació i que haurien servit per pagar "despeses de campanyes electorals, retribucions, complements salarials, compensacions a persones vinculades amb el partit o serveis relacionats amb la seva activitat".

El PP continua negant els papers de Bárcenas

La vicesecretaria d'Estudis i Programes del partit, Andrea Levy, ha confirmat que el partit abonarà la fiança que demana el jutge, tot i que continua negant l'existència de la comptabilitat B del partit. "Aquest judici es farà en base a uns papers aportats pel senyor Bárcenas que nosaltres hem negat. Haurà de demostrar que són autèntics i que les dades que hi consten també ho són", ha dit Levy en roda de premsa.

La vicesecretaria d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, durant la compareixença posterior al comitè de direcció del partit

Levy ha comparegut davant dels mitjans després de la reunió d'aquest dilluns del Comitè de Direcció del PP, on no ha volgut valorar la resolució judicial. "Assumirem la responsabilitat quan l'haguem d'assumir, quan hi hagi una sentència; i no valorant les acusacions del senyor Bárcenas, que nosaltres neguem. Això s'ha d'aclarir en un judici", ha insistit la vicesecretaria popular.

Fonts del PP remarquen que la fiança forma part del procediment d'obrir un judici oral, sense que impliqui cap altre significat, com també ha intentat argumentar Levy durant la seva compareixença, on ha recordat que no es tracta "ni d'una multa ni d'una condemna". També ha reivindicat el "compromís" del PP amb la regeneració, la transparència i la lluita contra la corrupció, i ha posat com a exemple les reformes legals aprovades en la darrera legislatura.

stats