Política 12/02/2015

Anticorrupció insta el jutge a investigar el finançament il·legal de la seu central del PP

L'extresorer popular Luis Bárcenas va assenyalar que diversos empresaris beneficiats amb contractes públics pel govern de Jaume Matas van finançar la compra de l'immoble

Europa Press
4 min
La compra i rehabilitació de la seu del PP al carrer Génova de Madrid, sota sospita / ARA

PalmaEl fiscal anticorrupció Pedro Horrach ha lliurat al jutge instructor del cas Palma Arena, José Castro, les factures relatives a la reforma de la seu central del PP del carrer Génova de Madrid, que juntament amb la seva compra, va ser finançada de forma presumptament il·legal per part d'empresaris que van estar afavorits amb l'adjudicació de diverses obres públiques durant l'última legislatura de Jaume Matas (2003-2007) al capdavant del govern balear.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho han confirmat fonts de la investigació, que han precisat que, juntament amb les factures, el representant del Ministeri Públic ha presentat la declaració que va prestar en el seu dia l'exregidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma Javier Rodrigo de Santos, que va confessar aquests fets davant el fiscal. La documentació preveu ser incorporada al cas Palma Arena.

La pista de Bárcenas

Precisament, sobre aquests fets va ser inquirit l'extresorer del PP Luis Bárcenas durant la comissió d'investigació de l'hospital de Son Espases al Parlament balear, a través de videoconferència, en recordar que un empresari gallec, Antonio Pinal, president de Bruesa, va col·laborar en l'adquisició i finançament de l'immoble al costat d'altres empresaris.

El mateix Castro investiga en el marc del cas Palma Arena el suposat finançament irregular del partit sota el mandat de Matas, principalment a través dels pagaments que diverses empreses van dur a terme amb destinació a les campanyes electorals del PP de 2003 i 2007, mercantils que al seu torn van resultar afavorides amb contractes públics.

Entre elles es troba Over Marketing, a qui s'hauria afavorit via diversos expedients de contractació investigats en el marc de la peça 27 del cas, considerada la ramificació de la trama Gürtel a Balears. En aquest serrell estan imputats tant Matas com l'exdelegat del govern a les illes i actual president del PP de Palma, José María Rodríguez, l'expresident del Parlament Pere Rotger, i l'extresorer de la formació Fernando Areal.

Matas i els pagaments en negre

Tal com va confessar el propi administrador d'Over Marketing, Daniel Mercado, ell mateix va pactar amb Matas poder cobrar part de les despeses de les campanyes electorals en negre i fins i tot va manifestar que existia l'acord amb l'exministre que part de les despeses que s'havien de cobrar en negre i finalment no es van cobrar, quedarien compensats amb el volum d'adjudicacions de contractes públics que se li prometien.

De fet, va explicar com l'extresorer Areal establia els pagaments en diners A i B, si bé en una ocasió va ser Rodríguez qui va efectuar el pagament de diner negre en les antigues oficines del partit. "Però el gruix dels pagaments en negre me'ls va fer Areal, a qui suposo que Matas ja li havia donat instruccions", va apuntar en el seu dia el declarant.

Factures falses en la campanya del 2007

De la mateixa manera, una altra de les investigacions del cas Palma Arena se centra en el presumpte delicte electoral que s'hauria produït amb motiu dels serveis prestats per l'empresa Nimbus -a la qual també s'haurien adjudicat sense concurs públic diversos contractes- a favor del PP durant la campanya electoral del 2007. Les indagacions apunten que l'agència va emetre factures falses amb sobrecostos sense justificar, cobrant a canvi a preu de cost l'organització de la campanya dels populars.

Sobre això, en els registres que es van practicar a la seu de Nimbus van ser intervinguts nombrosos documents que, en relació a la campanya del PP, feien esment al fet que no es facturessin determinats conceptes, que en el cas d'altres es fes a cost zero i altres en negre.

El mateix administrador de Nimbus, Miquel Romero, va reconèixer que s'havien cobrat del PP, en efectiu i sense lliurament de factures, determinades partides per falques publicitàries de la campanya a fi de no superar els límits que les subvencions imposen a les despeses electorals, de manera que aquestes despeses havien estat ocultades a la Sindicatura de Comptes, arribant-se a xifrar en 71.958 euros.

Feines en benefici del PP pagats amb diner públic

Uns extrems que també van ser advertits pels empleats de l'empresa publicitària encarregats del corresponent negociat. En el marc d'aquest serrell -peça 4- figura a més el pagament de tres factures per serveis prestats en el míting que el PP va celebrar precisament al velòdrom Palma Arena el 18 de maig de 2007 i que, segons els investigadors, van ser pagades per la Fundació Illesport i, per tant, abonades amb fons públics.

Una d'elles va ser lliurada per Balimsa S.A. per import de 2.726 euros en concepte de neteja del velòdrom i altres serveis, una altra per Trablisa per serveis de seguretat prestats aquest mateix dia per 1.769 euros, i una tercera també d'aquesta última empresa per 307 euros i en concepte de "serveis d'Atesa". "Nota comuna a totes aquestes factures és que van ser pagades per la Fundació Illesport amb càrrec als fons públics", incideix Castro en una de les seves interlocutòries.

L'instructor al·ludia així mateix a diverses factures emeses per les empreses del grup Nimbus contra organismes públics, entre les quals figura una factura de l'entitat Romero i Companyia SL, de 8.782 euros i carregada a la Conselleria de Vicepresidència per la "fabricació i instal·lació de la senyalística del pàrquing de l'Avinguda Uruguai", i una altra de la mateixa mercantil per valor de 10.344 euros en concepte d'impressió de vuit lones de tribuna amb el logotip del govern.

stats