Política 17/07/2013

Mas promet que serà "el primer a actuar" si es troben "proves" contra CDC

El president recorda que cap dirigent del partit està imputat pel cas Palau i de moment dóna crèdit als responsables de finances convergents, que neguen el finançament irregular

Roger Mateos
3 min
Artur Mas, avui al Parlament / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha promès aquest dimecres que, "si els indicis" que observa el jutge del cas Palau contra CDC es converteixen en "proves", ell serà "el primer a actuar". "Ho he fet sempre i ho faré un cop més", ha garantit. El magistrat Josep Maria Pijuan va fer pública dimarts una interlocutòria que clou la investigació de l'espoli i determina que hi ha indicis de presumpte finançament irregular de Convergència, que hauria rebut a través del Palau de la Música comissions per valor de més de cinc milions d'euros de la constructora Ferrovial, vinculades a l'adjudicació d'obres públiques per part de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la sessió de control al president de la Generalitat, en el ple parlamentari d'aquest dimecres, Mas ha insistit que de moment l'únic que hi ha sobre la taula del jutge són "indicis", però no proves, i està convençut que els responsables de finances de CDC li "diuen la veritat" quan neguen males pràctiques dins el partit. "D'acord amb tot el que se m'ha explicat a mi, no hi ha cap finançament irregular", ha assegurat. Per això, creu que finalment en el judici "s'imposaran les proves de la defensa".

Tot i així, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, li ha exigit que es comprometi a "tornar els diners" rebuts de Ferrovial a través del Palau de la Música "si es confirmen els indicis" del jutge i que poden haver servit a CDC per comprar, per exemple, "un milió d'estelades". "No es preocupi per això", ha replicat Mas, que li ha garantit que els diners es tornarien en cas de demostrar-se que es van sostraure il·legalment. Mas ha dit que "ja era hora" que arribés el judici, perquè sense això "no hi ha defensa possible".

Cos a cos amb Sánchez-Camacho

Un cop més, el moment més tens de la sessió de control ha coincidit amb la intervenció de la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que malgrat la ferida oberta al seu partit pel cas Bárcenas, ha aprofitat per carregar contra CDC pel "gravíssim cas de corrupció" que l'afecta. Camacho fins i tot ha volgut arremetre contra ERC per donar suport a Mas en aquests moments i ha recordat el cas de "contraban de tabac" que esquitxa l'exconseller republicà Jordi Ausàs. Sobre Bárcenas, ha negat tota credibilitat a les seves acusacions contra Mariano Rajoy perquè provenen d'un "presumpte corrupte a la presó". Mas ha respost a Camacho que quan parla de corrupció "li falta una mica de sentit de la mesura". "I no vaig més enllà per no ofendre-la personalment", ha afegit.

Des d'ERC, Marta Rovira ha denunciat la tendència del PP a "encobrir" implicats en casos de corrupció i ha instat Mas a "aprofitar l'oportunitat" de la seva compareixença parlamentària fixada per al 31 de juliol per donar explicacions sobre el cas Palau i "esclarir la veritat". "No ens defraudi", ha demanat.

L'ecosocialista Joan Herrera, per la seva banda, ha qüestionat que Mas tingui prou "autoritat" per liderar la lluita contra la corrupció, mentre que Albert Rivera, de Ciutadans, ha convidat Mas a triar entre dimitir o "fer neteja" dins de CDC per apartar els responsables del suposat finançament il·legal de CDC, i ha citat l'exadministrador de finances del partit Daniel Osàcar, a qui ha definit com "el Bárcenas de Convergència".

David Fernández, de la CUP, ha denunciat la "insuportable impunitat" de què gaudeixen els corruptes amb "indults i privilegis" legals. "És veritat que hi ha corrupció, segur, però el sistema, malgrat tot, és capaç de defensar-se d'aquests casos", ha objectat Mas.

stats