FINANCES DE LA GENERALITAT
Política 01/06/2011

Sí o no? La batalla dels pressupostos en 7 arguments de l'oposició

Laporta votarà a favor dels comptes de Mas-Colell, PSC, ICV, Ciutadans i Solidaritat hi votaran en contra, i el PP i ERC diuen que "d'entrada, no"

Redacció
3 min

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest dimarts el seu projecte de pressupostos per a 2011 i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha advertit a l'oposició, i també al govern espanyol, que no hi ha marge per negociar-los i que cal que actuïn amb responsabilitat. De moment, tota l'oposició li ha respost amb un 'no' o un 'gairebé segur que no'. Excepte Joan Laporta, que ha sorprès anunciant que ell, diputat no adscrit des que va partir peres amb Solidaritat Catalana per la Independència (SI). Cadascú té els seus arguments, més o menys inamovibles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. PSC: NO. Els socialistes anuncien una esmena a la totalitat perquè els pressupostos plantegen "retallades estructurals" que mostren l'aposta per determinat model social. Segons la diputada Rocío Martínez-Sampere, "es demanen sacrificis als set milions de catalans per beneficiar 529 famílies que hereten més d'un milió d'euros", en referència a l'última reducció de l'impost de successions.

2. PP. GAIREBÉ SEGUR QUE NO. Els populars adverteixen que "si no hi ha una rectificació" no tindran "altre remei que presentar una esmena de retorn". Es prenen vuit dies per decidir què fan. Per Enric Millo, tot "dependrà de la capacitat del Govern per negociar". Per ara, creuen que "no són uns pressupostos per sortir de la crisi sinó per sortir del pas" i pensen que el Govern es comporta "amb la prepotència del tripartit", com "si tingués majoria absoluta".

3. ICV: NO. Els ecosocialistes consideren que els comptes proposats són "conservadors, neoliberals i clarament de dretes" i "insensibles socialment", i que "allunyen Catalunya dels estàndards europeus des despesa pública". Per Joan Boada, és incomprensible que Mas-Colell "vagi al Parlament sense posar-se vermell i anunciar-hi retallades mentre rebaixa impostos".

4. ERC. D'ENTRADA, NO. Els republicans si el Govern "no s'obre a negociar les retallades". Anna Simó avisa que "no n'hi ha prou de demanar l'abstenció per responsabilitat, perquè la primera responsabilitat és evitar un desastre en la cohesió social". I també retreu a CiU la reforma de l'impost de successions, que només beneficia "500 famílies". Es prenen 10 dies per decidir.

5. C's. NO. Albert Rivera ha anunciat una esmena a la totalitat perquè al Govern "no li tremola la mà a l'hora de retallar el pressupost de camps bàsics com la salut o l'educació" i , en canvi, "es mantenen partides per ells [el Govern] anomenen la construcció nacional", com ara la política lingüística, l'acció exterior o les seleccions catalanes.

6. Solidaritat Catalana. NO. Presentaran una esmena a la totalitat perquè, segons ha explicat Alfons López Tena, volen defensar el seu propi model pressupostari. Aquesta aposta inclourà "el 20.000 milions més que tindríem si no marxessin cap a Espanya per no tornar". Segons SI, Pujol va encarregar a Artur Mas, com a successor, que aconseguís que "els impostos que es paguen a Catalunya es quedessin aquí". I ara volen uns pressupostos "com si ho hagués fet", en lloc "d'ajupir-se" davant el govern espanyol com creuen que estan fent.

7. Joan Laporta. SÍ. El del diputat no adscrit és el cas més peculiar. Ha anunciat que votarà a favor del pressupost de Mas-Colell tot i "trobar a faltar accions perquè el concert econòmic sigui una realitat" aviat. Malgrat aquest punt flac, segons l'expresident del Barça, ha dit explícitament que valora "el coratge polític" d'enfrontar-se al govern espanyol i plantejar una reducció del dèficit del 10% i no del 20%, com volia Madrid.

I CiU diu que...

Pel portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, l'oposició –se suposa que excepte Laporta– està "violentant l'aritmètica" en reclamar "més despesa" enmig d'una situació de crisi i, a la vegada, exigir "el compliment dels objectius de dèficit". Per això, el portaveu ha demanat "responsabilitat" i que, si no volen votar a favor, almenys "s'abstinguin".

stats