Política 03/06/2014

CDC i Unió es debaten entre el sí i l'abstenció a la llei de successió de la monarquia

Duran creu que "no tindria sentit votar en contra" de la nova norma, mentre que "moltes veus" a la direcció de CDC aposten precisament pel no

Roger Mateos / Oriol March
2 min
Josep A. Duran i Lleida s'ha reunit aquest matí amb Giorgio Napolitano, president de la República italiana

BarcelonaCiU es debat entre el sí i l'abstenció a la llei de successió de la monarquia, que es votarà aquest mes al Congrés dels Diputats per certificar el relleu de Felip VI en el lloc de Joan Carles I. La decisió definitiva es preveu que es prengui en les pròximes hores. Fonts de la federació nacionalista consultades per l'ARA han explicat que la qüestió encara s'està debatent i s'estan identificant "arguments pel sí o per l'abstenció".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'una banda, es considera que la "literalitat" de la llei només implica donar tràmit a l'abdicació del rei Joan Carles i, per tant, no tindria més transcendència que això. De l'altra, assenyalen les fonts esmentades, un sí a la llei implicaria un aval a la institució de la monarquia, incòmode en aquest moment per a una CiU embarcada en el procés sobiranista.

En tot cas, però, els nacionalistes consideren que han de defugir el debat monarquia-república. "No hem d'entrar en aquesta polèmica, això ens distreu del nostre procés. Hem de fer la nostra", destaca un dels dirigents consultats, partidari d'acabar fent amb aquesta llei "allò que tàcticament més ens convingui".

El PP, el PSOE, UPyD i part del grup mixt hi votaran a favor. En canvi, el PNB s'abstindrà. Dins de la federació nacionalista, el sí està més decantat a les files d'Unió, més que no pas a CDC. De fet, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha afirmat des de Roma que "no tindria sentit votar en contra" de la llei orgànica que regularà l'abdicació del rei Joan Carles a favor del seu fill. Encara que la posició final l'haurà de decidir la direcció de la federació, "no té sentit votar en contra perquè en definitiva és només l'aplicació", ha dit. "Una altra cosa és si haguéssim de votar el nom del cap de l'Estat", ha afegit el líder d'Unió, segons informa Efe.

En canvi, dins de Convergència les reticències a votar la llei són més grans. A la reunió del comitè executiu del partit d'aquest dilluns, segons fonts presents a la sessió, es van escoltar "moltes veus" a favor del no. L'opinió del president de la Generalitat, Artur Mas, sobre aquest tema "pesarà molt" a l'hora de prendre una decisió definitiva, assegura un dels dirigents consultats.

stats