Política 22/04/2016

El govern espanyol du tres lleis catalanes més al TC

Catalá treu rellevància política als recursos que frenen les normes dels pisos buits, igualtat i món local i ho emmarca en la "normalitat" dos dies després de la cimera Rajoy-Puigdemont

Ferran Casas
2 min
El ministre Rafael Catalá

MadridNova bateria de recursos del govern espanyol contra lleis aprovades pel Parlament de Catalunya que implicarà la seva suspensió automàtica per part del Tribunal Constitucional un cop s'admetin a tràmit. Després d'esgotar les vies de negociació amb l'executiu català, el consell de ministres presenta tres recursos al Tribunal Constitucional contra normes catalanes. En concret contra la que regula la gestió dels pisos buits, la llei d'igualtat i la d'activitat local.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha volgut emmarcar en la normalitat la decisió i ha afirmat que en altres casos com ara la llei d'emergència social s'està encara intentant arribar a un acord. El president Carles Puigdemont va demanar dimecres a Mariano Rajoy que no la impugnés, després que el TC tombés fa uns dies el decret de pobresa energètica. Catalá ha recordat que la decisió d'impugnar o no "es basa en una anàlisi jurídica i no política". Segons ha dit, l'executiu de Rajoy està disposat a treballar per arribar a un pacte "amb la millor disposició".

Catalá ha admès que la conflictivitat és alta però ha recordat que ho és per les dues parts. De fet el govern català ha recorregut 57 normes estatals, el govern central 32 de catalanes amb les tres d'aquest divendres, i 13 d'elles estan encara en procés de negociació.

El ministre ha defensat que el govern porti al Constitucional aquests tres recursos i s'ha mostrat "convençut" que les lleis catalanes "van més enllà" del seu àmbit competencial. De fet, ha acusat el Parlament d'excedir-se en les seves funcions i d'envair competències de l'Estat. Tot i això, el titular de Justícia s'ha esforçat per donar una imatge de "normalitat institucional". Al seu parer, el TC és l'ens que fa d'àrbitre quan hi ha discrepàncies entre institucions.

Aquests tres recursos arriben només dos dies després de la reunió de Rajoy amb Puigdemont. Preguntat pels periodistes, el ministre de Justícia ha dit que el president espanyol va dir al català que l'Estat "treballarà per garantir els drets de tots els espanyols i els catalans dins del respecte a la llei, a la Constitució i als marcs competencials".

stats