Política 27/01/2014

CiU avisa el PP que la seva actitud "colonialista" porta al "xoc de trens"

Tots els partits, excepte Ciutadans, han titllat d'"irresponsable" el "cop de porta" de Rajoy

Efe
3 min
Rajoy i Sánchez-Camacho, en la convenció d'aquest cap de setmana a Barcelona / EFE

BarcelonaCiU ha criticat aquest dilluns l'actitud "colonialista" del PP per convocar una convenció a Barcelona per defensar el seu "monòleg del no" a una consulta "legal" a Catalunya i ha advertit el president Mariano Rajoy que aquests plantejaments poden conduir a un "xoc de trens" Espanya-Catalunya. Tots els partits, excepte Ciutadans —i, lògicament, el PPC— han titllat d'"irresponsable" el "cop de porta" que va donar Rajoy a la consulta aquest cap de setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La convenció del PP a Barcelona, que va clausurar dissabte passat Rajoy advertint que "ni hi haurà referèndum ni es fragmentarà Espanya", ha estat un dels temes que han analitzat avui els partits catalans en les seves respectives executives. CiU, ERC i ICV han criticat també el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per no publicar les balances fiscals i substituir-les per un altre mètode de càlcul denominat "comptes públics regionalitzats", un fet que ha disgustat els empresaris catalans, segons ha revelat el directiu Luis Conde (Seeliger & Conde). En canvi, la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha demanat als "moderats" de CiU que convencin el president Mas perquè abandoni el procés sobiranista perquè condueix, ha dit, a la "il·legalitat" i a la "frustració".

CiU: "Esperit colonial"

A les crítiques per no publicar les balances, CiU ha sumat retrets a Rajoy per practicar el "monòleg monosil·làbic i repetitiu del no" davant el plantejament d'una consulta "legal" d'autodeterminació a Catalunya. "El PP no treballa per evitar un xoc de trens, sinó per al contrari", ha afirmat després de l'executiva de CiU el secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, que ha dit que Rajoy no té "cap pla, ni proposta, ni voluntat política per seure a parlar" del cas català i ha retret l'"esperit colonial" de la convenció del PP.

ERC: "Espanya s'equivocarà"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha insistit en aquesta línia en pronosticar que Espanya s'equivocarà en la qüestió catalana de la mateixa manera que li va passar quan va "profetitzar" que les seves colònies no s'independitzarien i després "una darrere l'altra ho van fer". Junqueras s'ha reafirmat en l'opció de paralitzar una setmana l'economia catalana si el govern central impedeix la consulta sobiranista indicant que "a mi em preocupen les 52 setmanes de l'any, i no només una".

PSC: "Irresponsable"

Rajoy també ha rebut crítiques del primer secretari del PSC, Pere Navarro, que l'ha qualificat d'"irresponsable" perquè després de dir que "té un pla per a Catalunya, l'únic que té és un cop de porta". "M'ha decebut molt la presència de tants i tants líders del PP a Catalunya anunciant que tenien un pla i, a l'hora de la veritat, no existeix. Han vingut a tancar portes i alimentar la confrontació", ha dit Navarro.

ICV: "'Hooliganisme'"

Per la seva banda, la portaveu d'ICV i diputada al Congrés, Laia Ortiz, ha qualificat d'"aquelarre" i d'"acte de 'hooliganisme'" la convenció del PP, i ha anunciat que el seu grup a la cambra baixa ha demanat la compareixença de Montoro per l'anunci d'"extrema gravetat" relatiu a les balances fiscals.

CUP: "Franquisme"

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha assegurat aquest dimarts que el posicionament de Mariano Rajoy davant de la consulta només fa pensar en l'època franquista. "Que Rajoy vingués aquí com qui visita una colònia, dient que per més que es mobilitzi la població o es posicionin els partits pensa ignorar-ho i bloquejar-ho, em sembla justament una continuïtat clara i nítida del franquisme", ha assegurat el diputat. A més, Arrufat ha criticat que el PP organitzés la convenció a Barcelona el mateix dia que se celebrava el 75è aniversari de l'arribada de les tropes franquistes a la capital de Catalunya. "Tot i el pas del temps, sembla que no ha canviat el seu tarannà antidemocràtic", ha afegit.

PPC: "El vaixell encallat"

Sánchez-Camacho ha advertit que el procés sobiranista condueix a la "il·legalitat" i a la "frustració col·lectiva": "Ha encallat el vaixell en un debat estèril després de portar-lo molt de temps a la deriva, i sap que ha de canviar el rumb i retornar-lo al seny i la moderació", ha dit.

Ciutadans: "L'estat de dret"

Només Ciutadans s'ha alineat aquest dilluns amb el PPC i ha celebrat que Rajoy defensi la "plena vigència" de l'estat de dret amb la seva negativa a permetre una consulta sobiranista davant les "amenaces" de Mas.

stats