Política 08/05/2013

El Constitucional suspèn la declaració de sobirania

L'alt Tribunal ha dictat la providència aquest matí després d'admetre a tràmit el recurs del govern espanyol. És la primera vegada des de la restauració de la democràcia que el Tribunal Constitucional suspèn un acord d'un Parlament autonòmic

Ara
1 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, en el discurs inicial del ple del Parlament, abans de la votació de la declaració de sobirania / PERE TORDERA

Barcelona P { margin-bottom: 0.21cm; } El Tribunal Constitucional (TC) ha suspès la declaració de sobirania del Parlament. L'alt tribunal ha dictat una providència en què ha admès a tràmit la impugnació de l'advocacia de l'Estat contra la resolució del Parlament de Catalunya, aprovada el 23 de gener. El text –aprovat amb els vots de CiU, ERC, ICV i un de la CUP– defensa que Catalunya és "subjecte jurídic i polític sobirà".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els magistrats del TC van començar a estudiar la impugnació aquest dilluns. La decisió de suspendre-la tindrà una durada màxima de cinc mesos, termini que tindrà l'alt tribunal per emetre una resolució definitiva. Des del moment de la suspensió, tant el govern espanyol com el Parlament de Catalunya tenen uns dies per presentar al·legacions.

Sense precedents en democràcia

Si s'arriba al cas, serà la primera vegada des de la restauració de la democràcia que el Tribunal Constitucional suspèn un acord d'un Parlament autonòmic.

El TC va demanar a principis d'abril al Parlament que aclarís quin dels dos acords sobre el dret a decidir aprovats a la cambra catalana preval: la declaració de sobirania (23 de gener) o el text proposat pel PSC que reclama diàleg amb Madrid (13 de març). La resposta de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va ser que tots dos textos són complementaris i, per tant, igual de vàlids.

stats