Política 01/09/2015

Els jutges, dividits davant la proposta del PP de donar capacitat sancionadora al Tribunal Constitucional

L'Associació Professional de la Magistratura veu "lògica" la mesura però els col·lectius més crítics, com Jutges per la Democràcia, la rebutgen per "innecessària"

Efe
2 min
El govern de Rajoy portarà al TC  la llei catalana d’acció exterior

MadridLes associacions de jutges i fiscals es mostren dividides davant la proposta del PP perquè el Tribunal Constitucional (TC) sancioni l'incompliment de les seves sentències, una mesura que la majoritària Associació Professional de la Magistratura veu "lògica", però que col·lectius més crítics han rebutjat per "innecessària".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de l'Associació Professional de la Magistratura (APM), Pablo Llarena, ha recordat a l'agència Efe que el TC ja tenia una capacitat "executiva", i per això ha considerat "lògica" aquesta iniciativa, un argument amb el qual també ha coincidit Emilio Frías, el portaveu de l'Associació de Fiscals (AF).

El PP ha registrat la iniciativa pel procediment d'urgència perquè pugui ser aprovada abans que conclogui la legislatura, un mecanisme que per a Llarena és "democràticament vàlid", com qualsevol eina de tramitació legislativa. En aquest sentit, ha restat importància als retrets dels qui, segons la seva opinió, carreguen contra la iniciativa perquè no els convé políticament.

Una de les associacions més crítiques respecte a la proposició del PP ha estat Jutges per la Democràcia (JpD), el portaveu de la qual, Joaquim Bosch, ha opinat que una reforma d'aquesta magnitud hauria de comptar amb un consens "molt ampli" de forces polítiques i amb una reflexió adequada.

Aquestes premisses són per al portaveu de JpD "poc compatibles" amb el caràcter urgent amb el qual s'ha registrat la proposta, de manera que no s'entén, ha afirmat Bosch, que es vulgui aprovar al final de la legislatura, "amb presses" i sense els informes pertinents del Consell d'Estat i del Consell General del Poder Judicial.

Ha mostrat la seva preocupació davant del fet que un tribunal "tan polititzat com el TC" tingui competències executives de sanció, especialment quan, al seu entendre, la justícia ordinària ja té mecanismes per vetllar pel compliment de les sentències que dicten els tribunals.

Per la seva banda, el portaveu de l'associació de jutges Francisco de Vitoria, Marcelino Sexmero, ha considerat que no es poden atribuir facultats contencioses a un tribunal que té les funcions marcades de definir si una llei o una disposició judicial és constitucional o no. "Estem acostumats a aquest ús indegut de les reformes legals per solucionar problemes polítics com el del nacionalisme català", ha criticat Sexmero, a la vegada que ha reiterat que atribuir a aquest òrgan facultats executives suposa "barrejar les coses".

stats