Política 23/02/2015

"Amb aquest 'diuen, diuen, diuen' no contestaré res perquè això no és seriós": la compareixença de Pujol, en 10 frases

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha comparegut a la comissió d'investigació de frau fiscal del Parlament i, tot i que ha avisat que no respondria a les preguntes dels diputats, ha acabat contestant o puntualitzant les intervencions dels grups parlamentaris

Ara
2 min
Pujol i Fernàndez a la comissió d'investigació del Parlament / FRANCESC MELCION

Barcelona1. "El dia 26 de setembre vaig comparèixer per deferència al Parlament, no hi estava obligat. Va haver-hi alguns moments de certa crispació, pels quals em disculpo".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2. "Els diners de la deixa no vénen de cap fons públic. L'origen dels diners ja el vaig explicar. L'evolució posterior no l'he conegut ni l'he seguit de prop. Sobre els meus 23 anys de govern estic molt tranquil. Fora d'aquí, de cara al jutjat, em sento bastant tranquil".

3. "Em ratifico en el que vaig dir en aquest Parlament i el que he dit al jutjat, no tinc res a afegir. El judici sobre la meva trajectòria política s'ha de fer en un altre indret. Aquí és una instància on es poden dir moltes coses però no es demostra res. He contestat a tot el que m'han preguntat al jutjat, he contestat en la instància on les acusacions s'han de demostrar".

4. Sobre un pacte de silenci amb l'Estat, a Amorós: "En què es basa per dir això? Això [no fer una comissió d'investigació sobre Lluís Prenafeta] podia ser presa per a l'interès general. Quan, per quin motiu, en quin moment i per quin argument va començar a rebre Catalunya fons europeus?". Amorós li respon que el pacte de silenci sobre corrupció és a canvi de fons europeus. Pujol respon: "Aquesta afirmació és gratuïta i injuriosa. No diré res més perquè ho interpreta com vol. Si dic 'bon dia' ho farà servir com vulgui, o sigui que no dic res més".

5. "No tinc comptes a Luxemburg, a Suïssa, ni a l'estranger, no en tinc. Rotundament. Tot això no ve de corrupció política, i l'Estat té mecanismes per aixecar totes les catifes i per actuar molt. Jo no puc demostrar segons què, però l'acusació tampoc no demostra res".

6. "Suposant que el meu partit m'hagués abandonat, que no li dic ni que sí ni que no, no sé quin delicte és això. En tot cas no em sento gens abandonat per molta, molta gent".

7. "Quan l'altre dia Mas va respondre a les preguntes, i suposo que van quedar ben servits, ell va deixar clar que no va saber res fins a les 8 del matí [del 25 de juliol, quan es va fer pública la confessió]. Ho va dir ell, i és veritat. Li vaig dir: 'Mira, escolta, trauré això'".

8. Sobre el tren de vida i les inversions del seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola: "Jo vaig trigar deu anys a canviar de cotxe. Aquest no és el meu estil. Jo tampoc podia saber ben bé com anava això. Jo puc fer advertiments, però no entrar en més detalls. Hi ha hagut una època que s'han guanyat diners, per vies correctes. [Fer inversions a l'Argentina] no és cap delicte. No diuen que Catalunya ha de sortir a l'exterior?".

9. "Em sap greu que surtin testimonis que són molt falsos. El senyor Ramón Pedros [el seu excap de premsa] va dir coses que són rotundament falses. Que sigui el meu cap de premsa no vol dir que sigui un home que digui la veritat. És una mica penós que Pedrós utilitzés arguments d'"aquell diu que". Quin valor té un interrogatori de 'diuen, diuen, diuen?".

10. Amb aquest 'diuen, diuen, diuen', jo no contestaré res, perquè això [la comissió] no és seriós. Quan un debat se situa en aquests termes, perd consistència. Les coses s'han de demostrar. Em sembla inútil discutir sobre la base d'insinuacions".

stats