Política 27/07/2016

Rajoy dóna instruccions a l'Advocacia de l'Estat perquè actuï davant del desacatament del Parlament al TC

El consell de ministres aprovarà divendres autoritzar l'organisme a presentar un incident d'execució davant l'alt tribunal. El president espanyol afirma que el govern "continuarà actuant amb fermesa i proporcionalitat per garantir el compliment de la llei a Catalunya"

Ara / Efe
3 min
Mariano Rajoy i la seva número dos, Soraya Sáenz de Santamaría, durant el ple de constitució del Congrés.

BarcelonaEl govern espanyol decidirà divendres presentar davant del Tribunal Constitucional un incident d'execució contra la resolució del Parlament, que aquest dimecres ha aprovat les conclusions del procés constituent i que obren una via unilateral cap a la independència. De moment, el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, ha donat instruccions a l'Advocacia de l'Estat perquè actuï i s'ha posat en contacte amb la resta de líders polítics per informar-los dels passos que farà l'executiu en funcions. Aquesta tarda, Rajoy ha publicat un tuit en què ha expressat que el govern espanyol "continuarà actuant amb fermesa i proporcionalitat per garantir el compliment de la llei a Catalunya".

En concret, la comissió general de secretaris d'estat i subsecretaris ha estudiat la possibilitat d'elevar al consell de ministres d'aquest divendres un acord que autoritzi l'Advocacia de l'Estat a presentar davant del TC un incident d'execució contra la resolució aprovada, perquè el govern considera que el Parlament ha "vulnerat radicalment" la sentència del TC que anul·lava la declaració de ruptura del 9-N, així com la interlocutòria que avisava el Parlament i la mesa que havia d'"impedir o paralitzar" qualsevol iniciativa que ignori un mandat del TC.

De fet, el Tribunal Constitucional no volia que l'aprovació de les conclusions es traduís en un enfrontament directe amb el Parlament, de manera que el criteri era esperar que l'advocat de l'Estat o la Fiscalia registressin algun tipus de petició per activar, si calia, l'aplicació d'algun mecanisme coercitiu, que la llei del TC estableix en cas d'incompliment de sentència.

El govern espanyol actuarà davant d'un fet "molt greu"

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que l'executiu de Rajoy actuarà contra el pas "contumaç" i "molt greu" que ha fet avui el Parlament de Catalunya, i que "suposa la vulneració" del dret dels espanyols "a decidir quin és el seu marc constitucional".

En una compareixença al Congrés dels Diputats, Sáenz de Santamaría ha llançat un missatge de "tranquil·litat" i ha insistit que l'executiu defensarà l'ordre constitucional, la igualtat dels espanyols i "el dret de tots ells a decidir com volen que sigui el seu país".

La vicepresidenta ha garantit que el govern espanyol seguirà actuant per complir el seu compromís de "no deixar-ne passar ni una" als independentistes catalans, i s'ha mostrat convençuda que hi ha "unitat democràtica, voluntat política i mecanismes judicials suficients" per fer front a la resolució del Parlament i protegir, així, "els drets de tots".

El PSOE diu que és un "desafiament" a la legalitat i a l'autoritat del TC

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha estat qui primer ha comparegut davant dels mitjans. En una brevíssima declaració extraordinària sense preguntes, el líder dels socialistes ha endurit el to per reaccionar al fet que el Parlament de Catalunya hagi aprovat les conclusions del procés constituent, tot i l'advertència del Constitucional, que va exigir la setmana passada que la mesa "paralitzés" qualsevol iniciativa en aquest sentit. Sánchez ha dit que la decisió dels 72 diputats independentistes és un "desafiament a l'autoritat" del TC i a la legalitat i ha dit que "viola la Constitució i l'Estatut".

En la seva declaració institucional des de la seu del PSOE, Sánchez ha dit que els representants de Junts pel Sí i la CUP no estan habilitats per "contravenir les lleis" ni "situar els catalans fora de la llei". "És un greu error polític que no va enlloc, només a la fractura i la divisió de la societat catalana", ha assegurat.

Sánchez ha dit que ha parlat per telèfon amb Rajoy, a qui ha transmès tot el suport per fer complir la llei, i li ha demanat que prengui la iniciativa per trobar una solució política al plet català.

Ciutadans demana al TC i a la Fiscalia que actuïn ja

Qui també ha donat suport a Rajoy apel·lant a la legalitat és Ciutadans. El vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha demanat que el TC i la Fiscalia General de l'Estat actuïn d'immediat perquè tenen competències per actuar d'ofici.

Villegas ha proposat prendre mesures contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa que han votat a favor que el ple debati les conclusions del procés constituent, en considerar que han comès una "desobediència flagrant".

stats