Política 11/01/2013

Madrid veu la declaració de sobirania fora de la llei i actuarà quan sigui jurídicament possible

Sáenz de Santamaría retreu a Mas que, malgrat el seu "fracàs" electoral del 25-N, gasti temps i diners en un procés sobiranista que "no pot prosperar" i que provoca "inestabilitat", en lloc de prioritzar la lluita contra la crisi

Ara
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres /EFE

BarcelonaLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha fet aquest divendres una "crida a la serenitat i a la reflexió" davant un esborrany de declaració de sobirania del Parlament, pactada per CiU i ERC, que veu fora de la llei. Després de la reunió del consell de ministres, Sáenz de Santamaría ha evitat concretar amb quines mesures jurídiques pensa frenar el procés sobiranista a Catalunya, però sí que ha deixat molt clar que l'executiu espanyol actuarà quan sigui possible amb la "resposta oportuna", i ha insinuat que no s'estalviarà recursos davant el Tribunal Constitucional (TC). "Com a govern de la nació que som, complirem i farem complir la Constitució i les lleis", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No s'ha volgut mullar sobre si el govern de Mariano Rajoy podrà recórrer al TC la declaració de sobirania que aprovi el Parlament. Primer, els populars volen veure quin és el text definitiu que votarà la cambra catalana, un cop CiU l'hagi negociat amb el PSC i ICV-EUiA. A partir d'aquí, analitzarà si és possible o no presentar-hi recurs. De fet, experts constitucionalistes neguen que la declaració sigui recurrible, ja que no tindria un efecte jurídic concret.

Sáenz de Santamaría ha explicat que, després d'haver llegit l'esborrany de declaració de sobirania que CiU i ERC volen aprovar el 23 de gener al Parlament, es constaten "una sèrie de manifestacions d'un alt contingut polític, molts cops inconsistents i incoherents amb la realitat política". Segons la vicepresidenta, "cap llei ni tractat internacional dóna suport a declaracions de sobirania d'aquest tipus". "En democràcia no hi ha legitimitat sense respecte a la legalitat. Si no la respecten, el govern espanyol farà complir la Constitució i les lleis".

El govern espanyol, segons la vicepresidenta, té la "voluntat més àmplia de col·laboració" i diàleg amb la Generalitat, això sí, sempre que el que es parli estigui "dins de la Constitució". Sáenz de Santamaría ha remarcat que l'executiu de Rajoy "no pot negociar la Constitució" amb la Generalitat, perquè pertany a tots els espanyols". Sí que es manté la "cooperació institucional" amb la Generalitat, per exemple, en l'àmbit financer.

Després de demanar al Govern d'Artur Mas que "respecti la legalitat", ha retret al president català que "gasti el temps i els diners dels ciutadans de Catalunya" en un procés sobiranista que "no pot prosperar". L'ha instat a no generar més "inestabilitat" en aquests temps de crisi i s'ha queixat que les seves primeres mesures de la legislatura prioritzin la consulta sobiranista en lloc de centrar-se en la lluita contra l'atur. "'Primum vivere'", ha citat en llatí la vicepresidenta, que ha donat a entendre que primer cal preocupar-se de les coses per "viure" i, només després, "filosofar". Fins i tot ha arribat a afirmar que si ella visqués a Catalunya li interessaria que la Generalitat prioritzés les qüestions econòmiques, en lloc d'impulsar coses que "no es poden fer".

A més, ha posat en dubte que la majoria del poble de Catalunya secundi el procés que vol liderar Mas i ha recordat l'ampli suport dels catalans a la Constitució en el referèndum del 1978. També ha assenyalat que el "fracàs" electoral de CiU el 25 de novembre deixa entreveure que el projecte de Mas "no mereix tanta confiança" de la ciutadania catalana.

stats