Política 07/07/2017

El govern espanyol no preveu perseguir la llei del referèndum fins que no entri al Parlament

Méndez de Vigo insisteix que "fins ara només hem vist anuncis d'anuncis"

Dani Sánchez Ugart
2 min
Rajoy aixeca la veu d’alarma pel viratge del PSOE

MadridEl govern espanyol ha considerat aquest divendres que la llei del referèndum "no busca el trencament amb Espanya sinó amb Catalunya", perquè "n'hi ha alguns que volen sotmetre el poble català al dictat d'uns quants". Així ha parlat el portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior al consell de ministres en què s'ha aprovat la modificació dels objectius de dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'actuació del govern [espanyol] estarà a l'espera del que facin els secessionistes. No podem ser més clars", ha afegit Méndez de Vigo, que ha dit que en la reunió de dijous entre el president espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general socialista, Pedro Sánchez, no es va entrar "al detall" de quines actuacions seguirà l'executiu per evitar que l'1-O es voti. Fins ara "no hi ha res més que anuncis d'anuncis", ha dit el portaveu, que ha descartat presentar un recurs a la llei del referèndum fins que no es tradueixi en text legal. "A nosaltres ens agradaria que no es traduís en llei, perquè és una absurditat", però "si segueixen endavant actuarem en el seu moment".

Sobre la petició de diàleg entre governs que li va traslladar Sánchez, Méndez de Vigo ha dit que l'executiu "està obert permanentment al diàleg", però no "si l'altra part el supedita sempre a una convocatòria de referèndum unilateral", ha dit Méndez de Vigo.

El portaveu ha lamentat també que els governants catalans "ni tan sols escoltin les pròpies resolucions, perquè els lletrats els van dir que no podien aprovar partides per al referèndum, i ho han fet". A més, ha tret pit dient que "ahir mateix el Consell de Garanties Estatutàries els va dir que la reforma del reglament del Parlament és inconstitucional".

"Un referèndum d'autodeterminació no hi cap, a la Constitució; a més de ser il·legal, no es pot celebrar: ni hi ha urnes, ni hi ha cens", ha insistit, en la línia habitual, el portaveu de l'executiu espanyol.

stats