Política 14/12/2016

“2 hores a 4 graus”: el periple del bus solidari fins a Madrid

ERC i els ‘comuns’ fan costat als detinguts a l’Audiència

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
“2 hores a 4 graus”: el periple del bus solidari fins a Madrid

MadridTres quarts de set del matí. Tres furgons de la Policia Nacional i un cotxe amb agents de paisà flanquegen l’autobús solidari en què viatgen una trentena de simpatitzants de la CUP per donar suport als detinguts i traslladats a l’Audiència Nacional per declarar arran de la crema de fotos del rei l’Onze de Setembre. L’autocar d’Alerta Solidària és obligat a aturar-se en una àrea de servei d’Alcalá de Henares, gairebé a les portes de Madrid. Un agent puja a informar-los que els faran baixar d’un en un i els identificaran. L’operació acaba al cap de dues hores i mitja. Fins a les 9.15 h del matí-un quart d’hora després de la concentració prevista a les portes de l’Audiència- la Policia Nacional no conclou el seu propòsit: detenir la periodista Nora Miralles i l’estudiant de l’Esmuc Roger Santacana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

S’acaba la primera part del periple fins a la capital espanyola. Han passat “dues hores a quatre graus” enmig d’una benzinera, separats per diferents grups i havent de demanar permís per poder anar al lavabo, segons explica Roger Sánchez, un membre del col·lectiu. Després un furgó policial escorta l’autobús fins al carrer del davant de l’Audiència Nacional. “L’objectiu era allargar una situació bastant ridícula per evitar la concentració”, afegeix. ERC ha acabat protagonitzant la concentració prevista per a les 9 hores amb la presència de tres senadors. També s’ha unit a Anna Gabriel, que no viatjava al bus, i a la resta de concentrats el diputat d’En Comú Podem Marcelo Expósito. La imatge: més periodistes que manifestants davant l’Audiència.

En un Madrid cobert de boira en què no es passa de quatre graus fins al migdia, la trentena de cupaires que ja han baixat del bus reben l’escalf del portaveu dels comuns, Xavier Domènech, que avui sí que es deixa fotografiar envoltat d’estelades, i creua mirades de complicitat amb Gabriel. I van desfilant tot de representants de l’esquerra espanyola, com el diputat de Podem Diego Cañamero. Passen les hores i la policia eternitza el camí de Nora Miralles i Roger Santacana fins a l’Audiència. Els cupaires abaixen la guàrdia i un home aprofita per pispar-los l’estelada i fugir en cotxe. Els agents ni s’immuten.

stats