Política 21/09/2013

"Fora el drap separatista": concentració contra una estelada davant dels bombers de Mataró

Unes 40 persones han impedit l'accés d'un vehicle dels bombers. Hi ha hagut tensió i empentes i els Mossos han hagut de fer un cordó policial. Al vespre hi ha hagut una altra concentració per donar suport a l'estelada

2 min

Una quarantena de persones s'han concentrat aquest dissabte davant del parc de bombers de Mataró per demanar la retirada d'una bandera estelada que oneja des del mes de juny a l'antena de l'equipament. Durant la concentració hi ha hagut moments puntuals de certa tensió, quan els manifestants han volgut apropar-se a l'entrada de les instal·lacions. Una vegada allà, han escridassat i impedit l'accés d'un vehicle dels bombers que venia de fer un servei i que, finalment, no ha pogut entrar al parc. Això ha obligat que agents antiavalots dels Mossos fessin una barrera per allunyar de l'edifici els participants, que durant la concentració han cridat diverses consignes a favor de la unitat d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als mitjans de comunicació, alguns dels participants afirmen haver-hi anat a títol personal a través d'una convocatòria que s'ha publicat a les xarxes socials. De la mateixa manera, més d'un centenar de persones es concentraven aquest divendres al vespre, també davant de la caserna dels bombers, en aquest cas, per mostrar-los el seu suport i defensar la presència de la bandera independentista.



La convocatòria d'aquest dissabte era a les dotze del migdia. Molts dels assistents hi han anat amb banderes espanyoles o samarretes de la selecció d'Espanya de futbol. Però també es podien veure senyeres. "Jo em sento català i espanyol", ha comentat Pedro Pérez, que lluïa un barret tipus 'cowboy' amb la senyera en una meitat del barret i la bandera espanyola a l'altra. "Aquí s'està incomplint la llei, perquè no es poden posar aquest tipus de banderes en instal·lacions públiques, una senyera, encara", ha comentat Pérez.

"Jo demano que es defensin aquells que ens sentim espanyols a Catalunya", ha afegit. 

Una opinió semblant és la que té un altre dels assistents, Jose Salvador, un jove que recorda que els bombers donen "un servei públic que paguem entre tots". "Que cadascú posi la bandera que vulgui a casa seva, però en aquest tipus d'edificis no hi ha d'anar, aquesta", ha assenyalat referint-se a l'estelada, que alguns dels manifestants han titllat de "drap separatista". 



A la protesta, que no ha registrat cap altre incident rellevant a banda de les empentes inicials, també hi ha assistit, a títol personal, el portaveu de Ciutadans (C's) a Mataró, Juan Carlos Ferrando. "He vingut després de veure la convocatòria a Facebook, perquè jo també penso que aquesta bandera no hauria d'estar aquí", ha declarat.

Ferrando ha plantejat que si fos la policia espanyola la que pengés, per exemple, una bandera preconstitucional en una comissaria, "hi hauria un gran escàndol". "Aquesta bandera no només és independentista, sinó partidista, perquè és l'estelada de les esquerres", ha afegit.

A l'agost, el grup municipal de la Plataforma per Catalunya (PxC), amb tres regidors al consistori mataroní, va demanar la retirada "immediata" de l'estelada, atès que el parc de bombers "és un edifici d'un servei públic, pagat per tots".

"Des de PxC trobem intolerable que s'utilitzi aquest edifici per a finalitats partidistes, ja que l'estelada no és un signe d'identificació de tota la societat catalana", assenyalava el partit a través del seu compte a diverses xarxes socials.


Per la seva banda, la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha estat una de les formacions que més suport ha donat a la presència de la bandera, i ha denunciat que els bombers de Mataró han rebut "amenaces" per hissar l'estelada a l'antena de l'equipament.

stats