Política 24/10/2016

Homs trasllada al rei el seu 'no' a Rajoy i que compliran el mandat del Parlament "peti qui peti"

Els contactes s'allargaran fins dimarts i clouran amb el nomenament de Rajoy com a candidat

Dani Sánchez Ugart
2 min
Felip VI i Pedro Quevedo (Nueva Canarias) / EFE

MadridEl rei ha iniciat la ronda de consultes amb els líders polítics que durà al nomenament de Mariano Rajoy com a candidat a la investidura de president del govern espanyol. Les reunions s'allargaran aquest dilluns i demà, dimarts, i s'han iniciat, com és tradició, del grup més petit al més gran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, ha estat l'últim líder a desfilar per la Zarzuela, i li ha traslladat al rei el seu 'no' a Rajoy. Homs li ha traslladat al monarca, a més, que seran "actius" en fer oposició al PP en aspectes com l'operació Catalunya, on han impulsat la creació d'una comissió d'investigació al ministre Jorge Fernánez Díaz. Sobre Catalunya, Homs ha reiterat l'actitud de "diàleg" que ja va oferir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, des de Madrid, però sense frenar el procés iniciat a Catalunya: "El durem a terme peti qui peti".

'No' de Nueva Canarias

El portaveu de Nueva Canarias, Pedro Quevedo, ha estat el primer a desfilar per la Zarzuela, i ha assegurat al rei que pensa votar 'no' a la investidura de Rajoy. "És una situació diferent de totes les anteriors", ha explicat Quevedo, que ha considerat que "fa la sensació que hi ha una sortida des del punt de vista d'una formació d'un govern presidit per Mariano Rajoy". La seva formació, que es va presentar en coalició amb el PSOE a les eleccions, votarà 'no' a Rajoy, tot i la decisió del comitè federal socialista de diumenge: "Vam plantejar amb claredat que no compartim les polítiques de Mariano Rajoy i no ens en refiem. Va incomplir tots i cadascun dels compromisos amb les Canàries".

Quevedo ha explicat que l'acord que mantenen amb el PSOE no els obliga a votar el mateix en els debats d'investidura, sinó només a votar el candidat que proposin els socialistes, si és el cas. Com que no ho és, les dues formacions no tenen "un compromís", tal com han reconegut totes dues parts i segons ha explicat el portaveu de Nueva Canarias.

'Sí' de Foro Asturias i Coalició Canària

El Foro Asturias, que es va presentar en coalició amb el PP a les eleccions, ha explicat al rei que votarà 'sí' a la investidura de Rajoy. El portaveu del partit asturià, Isidro Martínez Oblanca, ha considerat que "l'ambient polític fa que sembli que hi ha la possibilitat certa d'una investidura", i ha reblat: "Hem perdut un any".

El 'sí' que també es manté és el d'Ana Oramas, la diputada de Coalició Canària, que ja va votar a favor del pacte amb Ciutadans en l'anterior debat d'investidura de Rajoy. Oramas ha explicat que el rei no ha posat condicions sobre la data d'investidura, que podria ser dissabte o diumenge, segons decideixi la presidenta del Congrés, Ana Pastor.

stats