Política 15/03/2016

De l'advertència del PP a l'aplaudiment de Ciutadans: què pensen els partits de la reunió Sánchez-Puigdemont?

Catalunya Sí que es Pot celebra el diàleg entre els líders polítics i, malgrat el cop de porta al referèndum, insisteix que és l'única via per resoldre el plet català

Laia Vicens
2 min
De l'advertència del PP a l'aplaudiment de Ciutadans: què pensen els partits de la reunió Sánchez-Puigdemont?

BarcelonaLa reunió entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha servit per evidenciar el rebuig total dels socialistes al full de ruta independentista però també la porta oberta al diàleg per renovar "el marc de convivència" entre Catalunya i l'Estat. Els partits de l'oposició han celebrat aquest intent de construir ponts entre els polítics, però els partidaris del dret a decidir (CSQP, CUP i Junts pel Sí) han lamentat que la reunió dilapidi tot intent de consultar als catalans el seu futur polític.

Catalunya Sí que es Pot

"El diàleg és l'única manera de desbloquejar"

El portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha assegurat que la reunió evidencia que el diàleg és "l'única manera de desbloquejar" el plet català. De fet, ha augurat que si Junts pel Sí no hagués "donat per amortitzat el referèndum" i el PSOE "no fos al·lèrgic" al dret a decidir, el diàleg "hauria donat fruits fa molt de temps". Coscubiela ha tornat a situar el referèndum acordat com l'única via per resoldre el conflicte territorial.

A més, el dirigent ecosocialista ha burxat en el fet que ni Sánchez ni Puigdemont "s'atreveixin a dir la realitat": "que la desconnexió unilateral no va enlloc".

CUP

"La reunió evidencia que el referèndum és políticament impossible"

El portaveu del grup parlamentari de la CUP, Albert Botran, ha dit que "veurien amb bons ulls" un referèndum acordat, però immediatament després ha descartat aquest escenari perquè la reunió evidencia que és "políticament impossible".

De fet, Botran ha dit que l'exercici del dret a decidir depèn "en exclusiva" de la força de l'independentisme i no "d'eventuals coalicions a l'Estat".

PP

"Sánchez ha vingut a temptejar Puigdemont per a la investidura"

El portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, veu en la reunió un intent de Sánchez de "temptejar" Puigdemont per a la seva investidura. "Ha vingut per veure si pot tenir el suport de CDC i d'ERC i intentar-ho de nou", ha assegurat Rodríguez.

Amb una actitud molt crítica, el polític popular ha criticat que Sánchez hagi acudit a Palau "com si representés" el govern espanyol quan "ni tan sols" és candidat a la investidura.

Ciutadans

"S'ha mantingut tot en els termes pactats amb el PSOE"

Des de Ciutadans, el portaveu parlamentari, Carlos Carrizosa, ha celebrat que el diàleg entre el secretari general del PSOE i el president de la Generalitat "funcioni" i ha afirmat que les conclusions de la reunió van "bastant en sintonia" amb el que calia esperar. "S’ha mantingut tot en els termes pactats amb el PSOE", ha dit en relació a l’acord que Albert Rivera va signar amb Sánchez.

Per això, s’ha mostrat "raonablement satisfet" dels resultats de la reunió.

Junts pel Sí

"Estem en una altra fase"

El portaveu adjunt de JxSí, Roger Torrent, ha criticat aquest dimarts que Sánchez no hagi plantejat "res de nou" a Puigdemont i ha lamentat que només hagi obert les carpetes del model de finançament i de l'Estatut, dos temes "ja sobrepassats". "Estem en una altra fase, seguim endavant amb el mandat democràtic, amb el full de ruta que ens hem dotat", ha dit. El diputat, això sí, ha defensat el diàleg institucional.

stats