Política 04/12/2013

Francesc Homs sobre la presència de Catalunya a l'exterior: "Ens juguem el ser o no ser"

La Llei d'Acció Exterior segueix el seu tràmit parlamentari després de superar les esmenes a la totalitat del PPC i C's, que acusen el text de ser un "instrument sobiranista"

Efe
2 min
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, aquest dimecres al Parlament / ACN

BarcelonaEl projecte de llei d'Acció Exterior del Govern continuarà el tràmit al Parlament després de superar aquest dimecres les esmenes a la totalitat de PPC i C's, que han criticat la normativa per ser un instrument del procés sobiranista i "deslleial" amb l'Estat. Les esmenes a la totalitat han estat rebutjades per 105 vots en contra (CiU, ERC, ICV-EUiA, PSC i CUP) i 27 a favor (PPC i C's).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller de la Presidència i màxim responsable de relacions internacionals de la Generalitat, Francesc Homs, ha defensat el projecte de llei destacant la importància que Catalunya tingui "presència exterior com a nació" i ha remarcat: "Ens juguem el ser o no ser". La que, si prospera, serà la primera llei d'exteriors de Catalunya desenvolupa les competències de l'Estatut en aquesta matèria, ha explicat Homs, que ha invitat als grups a completar en el tràmit parlamentari aquesta normativa perquè sigui "una llei de país". El conseller ha assenyalat que la llei servirà per "ordenar" i donar "coherència" a les accions exteriors posades en marxa per diferents organismes catalans, establir prioritats i garantir que la xarxa d'oficines internacionals estan al "servei" de les necessitats de Catalunya.

"La causa perduda del separatisme"

El diputat del PPC José Antonio Coto ha denunciat que el projecte llei està orientat a donar "cobertura legal" a la "trama exterior de CiU i ERC", perquè puguin divulgar "la causa perduda del separatisme". De la seva banda, el parlamentari de C's José María Espejo ha denunciat que la normativa propugna una acció exterior "deslleial" amb Espanya i ha subratllat que el seu grup només donaria suport a una llei el "principal eix de la qual fos la internacionalització de l'economia i la promoció dels molts valors positius Catalunya, però sota el principi d'unitat d'acció amb l'Estat".

Per part del PSC, Miquel Iceta ha assenyalat deficiències del projecte de llei, però ha assenyalat que el seu grup accepta que es tramiti perquè considera que s'ajusta al marc estatutari. ICV-EUiA també ha votat en contra de les esmenes a la totalitat encara que ha criticat que el text no doni més protagonisme a la cooperació i a la solidaritat, mentre que la CUP, també favorable a que es tramiti la llei, ha lamentat que donarà poques eines al Govern en l'actual marc autonòmic.

CiU i ERC han defensat el projecte de llei com un instrument clau per tenir eines per projectar Catalunya al món i han acusat PPC i C's de no voler que hi hagi una acció exterior catalana.

stats