Política 20/09/2017

El major dels Mossos demana un "ús restrictiu i curós de la força" als seus agents

Trapero adreça un comunicat tots els membres del cos per enviar-los un missatge de "tranquil·litat" i els recorda que les decisions les prendran els comandaments

Ara
2 min
Trapero, un escolta amb nervis d’acer

BarcelonaTranquil·litat, confiança en els superiors jeràrquics i un "ús restrictiu" de la força. Això és el que demana el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, als agents del cos, en un comunicat intern que els ha adreçat aquest dimecres arran de l'operació de la Guàrdia Civil contra els preparatius de l'1-O i la reacció ciutadana que ha provocat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que la policia catalana no participa en aquest operatiu, sí que es veu obligada a garantir l'ordre públic al carrer, una competència que té en exclusiva i a la qual no pot renunciar. Això implica, per exemple, haver d'interposar-se entre la Guàrdia Civil i els manifestants, com ha passat a la zona de la rambla Catalunya on hi ha la seu de la conselleria d'Economia.

Tanmateix, aquestes funcions es poden exercir de moltes maneres, i Trapero recorda als seus agents que "s'haurà de ser especialment restrictiu i curós amb l'ús de la força, que s'haurà de limitar a aquells casos en què s'hagi de garantir la seguretat pròpia o de tercers i sempre que no hi hagi una altra opció menys lesiva". També els recorda que les actuacions policials s'han de regir pels "principis de congruència, oportunitat o proporcionalitat".

Aquesta és la filosofia que vol que apliquin. I per decidir en cada moment com es concreta, els avisa que sempre hauran de consultar amb els seus superiors jeràrquics, que al seu torn seguiran les indicacions de la cúpula del cos, l'equip que treballa més a prop de Trapero i que assumeix tota la responsabilitat de les actuacions de la policia de la Generalitat.

La importància de les "comunicacions oficials"

"Davant de qualsevol dubte o inquietud, l'heu de plantejar als vostres comandaments naturals. Seran aquests els encarregats de donar-vos instruccions clares i precises sobre les actuacions a dur a terme en cada moment", anuncia. I subratllar que "les comunicacions oficials" les han de rebre "sempre per la via jeràrquica i no per altres canals alternatius (missatges de de Whatsapp, cadenes de correu no oficial, declaracions de portaveus no oficials del cos)".

Per atendre tots els dubtes en qualsevol moment del dia, s'ha implantat un servei de comandament de guàrdia permanent. I de la mateixa manera que els comandaments faran un esforç suplementari, el demana també a la resta d'agents, als quals avança que aquest dijous rebran una nota sobre els "canvis de planificacions" dels seus serveis.

stats