Política 03/06/2016

Un manifest reclama una Espanya "plurinacional" on "els pobles defineixin lliurement el seu projecte comú"

El text el signen més d'un centenar de personalitats catalanes i espanyoles

Ara
1 min
Eugeni Gay, nou vicepresident del TC. Foto: ACN

BarcelonaMés d'un centenar de persones signen un manifest per a les eleccions generals que demana als partits que aprofitin la repetició dels comicis per "corregir els errors" comesos en la campanya anterior. Els signants, acadèmics i intel·lectuals catalans i espanyols, exigeixen "renovar la relació entre Catalunya i una Espanya constituïda com a unió política plurinacional entre pobles que defineixen lliurement un projecte comú, integrat avui a la Unió Europea".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És una de les sis demandes del text, que també reclama aturar l'augment de les desigualtats; aconseguir un creixement "sostenible" de l'economia que "enforteixi l'estat del benestar"; reforçar la protecció dels drets laborals i socials; recuperar la "integritat en totes les institucions" mitjançant sancions a corruptors i corruptes, i intervenir "activament" a la UE per fer-la més solidària, especialment amb els refugiats.

El text també es dirigeix a la ciutadania, a qui veu desanimada i escèptica pel bloqueig polític. Tot i això, els signants consideren que els ciutadans "no poden renunciar mai a la responsabilitat" de ser protagonistes del sistema democràtic. Si els partits no responen després del 26-J amb un pacte "sobre programa" pilotat amb "persones seleccionades per la seva capacitat, integritat i esperit de servei", el sistema democràtic, conclouen, "perdrà legitimitat davant la ciutadania i coneixerà una greu crisi".

Entre els signants destaquen l'excap de la Casa Reial Alberto Aza; exmagistrats del Tribunal Constitucuional com Pablo Chacón i el català Eugeni Gay; economistes com el català José García Montalvo o el madrileny José Luis García Delgado; notaris com Juan José López Burniol; polítics com Federico Mayor Zaragoza o Antonio Garrigues Walker, i enginyers com Joaquim Coello.

stats