Política 23/10/2013

Mas acusa Rajoy de provocar "tensió" institucional amb "imposicions protocol·làries"

El president es queixa al Parlament que l'executiu espanyol li hagi impedit intervenir al Fòrum del Mediterrani, que se celebra al Palau de Pedralbes, i reivindica la "dignitat" de la Generalitat

R. Mateos / R. Tugas
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha acusat aquest dimecres el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, de provocar "tensió" institucional amb "imposicions protocol·làries". Ho ha dit en la sessió de control al president de la Generalitat al ple del Parlament, en tornar del Palau de Pedralbes, on s'ha iniciat el Fòrum Econòmic del Mediterrani.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En resposta a una pregunta del primer secretari del PSC, Pere Navarro, Mas ha deplorat que el govern espanyol hagi impedit expressament a la figura del president de la Generalitat que intervingués en la inauguració de l'acte, que se celebra en unes dependències de l'administració catalana, el Palau de Pedralbes de Barcelona. Això se suma al fet que la setmana passada Mas es negués a acudir a un acte de la patronal catalana Foment del Treball perquè la Moncloa el relegava protocol·làriament a un segon terme, per darrere de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que exercia de presidenta en funcions pel viatge oficial de Rajoy a Panamà.

En la sessió de control, Navarro ha recomanat a Mas que demani la convocatòria d'una reunió de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat per mirar de resoldre contenciosos pendents. Navarro fins i tot s'ha ofert a assistir-hi com a part de la delegació catalana. Mas no s'hi ha oposat, però ha puntualitzat que reunir la Comissió Bilateral només tindria sentit si serveix perquè el govern espanyol desbloquegi temes pendents, i no simplement per fer "una fotografia". Mas, de tota manera, s'ha mostrat "encantat" que Navarro vulgui sumar-se a la part catalana en la reunió de la Comissió Bilateral, però ha afegit que li "agradaria" que també li donés tot el suport davant el fet que no s'hagi permès al president de la Generalitat fer una breu salutació de tres minuts en la inauguració del Fòrum del Mediterrani.

Mas ha comentat que "per educació" ha acudit al Palau de Pedralbes a saludar els participants del fòrum, i "per no crear tensió afegida" s'ha quedat a donar la mà a Rajoy, tot i que ha marxat abans que el president espanyol parlés, per assistir al ple del Parlament. Mas ha argumentat que el que hi ha hagut no són "problemes protocol·laris, sinó imposicions protocol·làries que generen problemes". Ha remarcat que és la Moncloa qui "imposa unes determinades condicions", davant les quals s'ha hagut de "defensar" per "mantenir la dignitat" de la Generalitat.

Una llei Wert efímera

D'altra banda, en resposta a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, Mas ha pronosticat que la llei Wert −que ha matisat que en realitat és la llei de tot el PP− "està condemnada a tenir un recorregut molt curt", perquè la resta de grups ja han dit que "la canviarien".

stats