Política 23/07/2017

La meitat de catalans protestarien contra el veto

Els votants del PSC són els més optimistes respecte a una oferta de l’Estat

Xavi Tedó
2 min
La meitat de catalans protestarien contra el veto

BarcelonaEl govern espanyol ja sap què li espera si veta el referèndum: haurà de fer front a una nova i important mobilització popular. Si l’Estat impedeix la votació, gairebé la meitat dels catalans estan disposats a participar en actes de protesta per defensar la convocatòria. Així es desprèn de la segona onada de l’enquesta de l’Institut Opinòmetre realitzada per a l’ARA, que estableix que un 46% dels catalans sortirien al carrer per refusar el veto a les urnes. Si se suma el 46% de catalans que es mobilitzarien i el 21,4% que tampoc veurien bé la prohibició però no protestarien, el rebuig a la prohibició s’enfila gairebé fins al 70%. De fet, només un 23,7% dels catalans veuen amb bons ulls que l’Estat impedeixi l’obertura de col·legis electorals l’1 d’octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El grau de mobilització es demostra amb uns percentatges ben clars: un 96% dels votants de la CUP, un 87,2% dels d’ERC i un 77,4% dels del PDECat no es quedaran de braços plegats si l’1 d’octubre no poden exercir el dret a vot. No menys rellevant és que un 57% dels simpatitzants dels comuns secundarien les possibles mobilitzacions. Tan sols un 12,2% dels seguidors de la confluència liderada per Ada Colau i Xavier Domènech aproven el veto a l’1-O. A les files socialistes, només tres de cada deu votants hi donen el vist-iplau i dos de cada deu també avalarien les accions de protesta. Els simpatitzants dels altres dos partits constitucionalistes tampoc obeeixen cegament la prohibició: entre els populars rep l’aval del 64,7% i entre els de la formació taronja, d’un 78%. Un 15,6% dels seguidors del PP, a més, es rebel·larien per poder votar l’1-O. Tot i que els partidaris de votar són els que més es mobilitzarien, un 10% dels que votarien en contra de la independència, un 29,3% que ho farien en blanc i un 40% d’indecisos no acatarien la prohibició i farien sentir la seva veu al carrer. Les protestes serien secundades per més homes (50,6%) que dones (41,6%) i per gent de totes les edats sense diferències notables entre joves, adults i gent gran.

Oferta de l’Estat remota

Oferta de l’Estat remota Els catalans tenen poques esperances en la possibilitat que el govern espanyol ofereixi un acord a la Generalitat. Un 74,7% ho descarten, un anecdòtic 4,4% creuen que pactarà el referèndum i un escàs 8,7% confien que millorarà l’autogovern. Ni els votants del PP ni de la resta de partits constitucionalistes albiren canvis del govern espanyol. El 60% de populars i socialistes i el 73% de Cs així ho admeten. Entre els partits sobiranistes, aquesta convicció sobrepassa el 80%.

L’opció que el govern espanyol s’avingui a pactar el referèndum es mou en registres ínfims i el percentatge més alt el donen els comuns, amb un 7%, i el més baix Cs, amb un 0,9%. Tampoc hi ha gaire confiança que l’Estat millori l’autogovern de Catalunya. Els més optimistes, curiosament, són els votants del PSC, un 20% dels quals ho veuen factible, i superen en set punts els populars. En tercer lloc apareixen amb un 11% els seguidors d’Inés Arrimadas, frec a frec amb els cupaires, que dupliquen el percentatge de votants de Junts pel Sí i dels comuns.

stats