Política 22/10/2016

Els militants del PDECat ratifiquen el nom del partit amb el 85,69% dels suports

Hi han participat 3.600 persones, el 32,8% dels 11.028 associats

Laia Vicens
2 min
Marta Pascal, portaveu de CDC, en una entrevista a l'ACN

BarcelonaEls militants del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) han ratificat el nom escollit per la direcció amb el 85,69% dels suports. El 12,29% dels votants ha optat pel 'no' i un 2,02% han estat en blanc. Hi han participat el 32,8% dels 11.028 associats que té el partit, és a dir, 3.615 persones. Les dades les ha anunciades la coordinadora general del partit, Marta Pascal, en una roda de premsa a la seu del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pascal s'ha mostrat satisfeta dels resultats i ha volgut remarcar amb interès que el 65,6% dels militants ha votat electrònicament, enfront del 34,36%, que ho ha fet de manera presencial, una "pauta de comportament" que celebren perquè si es consolida serà un mecanisme més àgil per consultar a la militància.

En concret, doncs, els militants del PDECat havien de ratificar si incorporaven 'europeu' al nom del partit. "El nom 'europeu' ja ens va bé perquè té coherència i fidelitat amb el que va sortir del congrés fundacional del juliol. I ha estat una finta al ministeri d'Interior", ha celebrat el president de la formació, Artur Mas, quan ha anat a votar a la seu del carrer Provença de Barcelona.

"Som allò que ja sabíem que érem", ha expressat Pascal. El PDC va anunciar que sotmetria a consulta de la militància el nou nom del partit que acceptés el ministeri d'Interior, després del veto al nom de Partit Demòcrata de Catalunya, una denominació que ja va néixer amb polèmica. Al congrés fundacional del juliol, la tria del nom va generar una allau de crítiques a les dues propostes que es van plantejar des de la direcció: Catalans Convergents i Més Catalunya.

La solució d'urgència que es va acordar va ser reobrir les propostes i, entre gairebé 300 noms, Partit Demòcrata Català va acabar guanyant per un estret marge a Partit Nacional Català. Però, aleshores, Demòcrates de Catalunya, els escindits d'Unió, van amenaçar de portar el nom als tribunals. El ministeri d'Interior va refusar inscriure el nom al registre perquè s'assemblava molt al partit que lidera Antoni Castellà i perquè el preàmbul dels estatuts preveien la unilateralitat com a via possible per arribar a la independència. Pascal ha dit que "malgrat les traves del ministeri" i la "voluntat política d'afeblir el que representem", la nova formació ha actuat "amb astúcia". "És una victòria de la constància i el treball", ha dit Pascal.

La coordinadora general ha dit que els vots contraris no són militants amb una "actitud negativa o tòxica" sinó que significa que el PDECat és un "partit ric" format per "associats amb opinió". Sobre la taula queda per escollir el nou logotip del partit, els consellers nacionals i els representants dels àmbits sectorials.

stats