Política 30/12/2011

Rajoy apuja impostos i aprova retallades per rebaixar el dèficit, que s'enfila al 8%

El govern espanyol calcula que l'increment de taxes durant dos anys aportarà 6.000 milions d'euros a les arques públiques. Confirma la congelació de sous als funcionaris i prorroga l'ajut de 400 euros a aturats

J.rusiñol / E.freixa
3 min
consell de ministres

MadridEl govern de Mariano Rajoy ha anunciat que el dèficit de finals d'any és del 8% en comptes del 6% previst. Això suposa una retallada "extraordinària no prevista" segons ha dit la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment, la tisorada es concreta en 8.900 milions i anirà acompanyada d'un increment d'impostos temproral durant dos anys per recaptar uns 6.000 milions d'euros, segons els càlculs de l'executiu.

El ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro, ha atribuït a les comunitats autònomes la major part de la desviació del dèficit per aquest any a Espanya. La vicepresidenta ha assenyalat l'anterior executiu del forat en el dèficit, que ha resultat ser "més elevat" del que es va comunicar.

L'austeritat anunciada afectarà a tots els ministeris, es reduirà l'estructura de l'administració i es retallarà un 20% la subvenció a partits i sindicats.

Ha avisat, a més, que això és "l'inici de l'inici".

Entre les retallades que s'han detallat, hi haurà una reducció de 302 milions d'euros en el fons de compensació territorial, segons Montoro.

Pel que fa a la funció pública, s'ha confirmat la congelació salarial per a tots els treballadors durant el 2012. Els funcionaris hauran de treballar a més 37 hores i mitja a la setmana.

L'executiu els ha comunicat que la taxa de reposició (les vacants que es cobreixen) de funcionaris de la sanitat i de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat serà del 10% en els dos casos, han explicat fonts de la Federació de Sanitat i Serveis Sòcio-sanitaris de CCOO.

En el debat d'investidura de Mariano Rajoy com a president del govern espanyol es va anunciar que la taxa de reposició el 2012 seria del 0%, excepte per als serveis bàsics i les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

El Salari Mínim Interprofessional (SMI) quedarà congelat en 641 euros mensuals, tal i com ja va avançar l'executiu als agents socials fa dos dies. La patronal CEOE es va mostrar satisfeta ahir que Rajoy "paralitzi" l'apujada de l'SMI, que serveix de punt de partida per a la negociació col·lectiva.

Les pensions, tal i com ja havia promès el president, s'actualitzaran totes un 1%, que és la previsió d'increment de preus que fa el govern per aquest any 2012.

Apujada temporal de l'IRPF i IBI

Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat la creació d'un "gravamen" a les rendes més altes en l'IRPF, de dos anys, que afecta les rentes de capital i del treball. L'increment, gradual segons els trams, anirà d'entre el 0,75% per al nivell més baix fins al 7% en les rendes més altes a partir dels 300.000 euros de base liquidable.

L'IBI també pujarà en el cas de les vivendes d'un valor superior a la mitjana amb les mateixes condicions temporals que en el cas de l'IRPF.

En canvi, el govern opta per mantenir el tipus d'IVA superreduït per a la compra d'habitatge defensant que pot animar a la reactivació econòmica.

Montoro ha defensat que l'increment temporal reportarà uns ingressos de manera "equitativa" i ha dit que s'ha optat per aquesta via i no tocar d'altres taxes com l'IVA per no deprimir més el consum i facilitar la reactivació econòmica.

Se suprimeix el cànon digital, s'eliminen les bonificacions al gasoil professional i s'accelera el procés per instal·lar el futur magatzem nuclear finalment a Villar de Cañas per deixar de pagar el recàrrec actual.

El govern espanyol també suspèn per un any la incorporació dels dependents moderats a la llei de la dependència.

Protecció als aturats

La vicepresidenta del govern espanyola també ha concretat que es prorrogarà durant sis mesos més l'ajut de 400 euros a aturats que hagin esgotat la prestació.

Aquesta mesura, ja prorrogada pel l'anterior govern, acabava al febrer i ara s'allargarà fins a l'agost. El cost serà d'uns 300 milions d'euros.

El paquet de mesures aprovat per l'equip de Mariano Rajoy reprodueix polítiques que s'han assajat a les comunitats governades pels populars i que, per sobre de tot, estan pensades per convèncer Europa que Espanya fa els deures.

L'equip del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i l'Oficina Econòmica de la Moncloa, que dirigeix Álvaro Nadal, han estat aquesta setmana dissenyant el pla econòmic.

stats