CONSULTES D'INDEPENDÈNCIA
Política 10/04/2011

El món fixa els ulls en el 10-A

Els mitjans internacionals parlen de la consulta a la capital catalana. Una vintena de periodistes l'han seguit en directe des de la seu central

S.sabaté/m.colomer
2 min

BarcelonaLa premsa internacional ha estat a Barcelona per explicar la consulta sobre la independència arreu del món. Ja fa alguns dies que corresponsals i enviats especials es mouen per la capital catalana. L'experiència cívica de Barcelona Decideix interessa també fora de les nostres fronteres. Començant per aquest article al The Guardian i passant per agències internacionals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'agència nord-americana Associated Press relata que "s’està preguntant als ciutadans de la segona ciutat més gran de l’estat espanyol, en un referèndum no vinculant, si Catalunya hauria de trencar amb Espanya i esdevenir una nació completament autònoma". La nota comenta les altres onades de consultes que han tingut lloc a Catalunya, en les quals el 94% va votar per la independència. Entrevisten una votant típica, la Maria Garcia, una jubilada de 79 anys que declara haver votat "sí" a la independència "per permetre als catalans tenir més control sobre les pròpies finances", com també destaca el diari taiwanès Taiwan News.

Deutschlandfunk-dradio.de, la radio alemanya, explica detalls de l’ambient als carrers i als col·legis electorals de Barcelona. Entrevisten el coordinador del districte d’Horta-Guinardó Lluís Vila, que recorda la manca de suport de les autoritats municipals, i el fet que no es pot disposar del cens electoral. Per resoldre aquest problema, Deutschlandfunk explica que l’organització ha desenvolupat un innovador sistema informàtic que evita la duplicitat del vot. El diari brasiler Estadao destaca, a més de la identitat lingüística catalana, la "naturalesa treballadora" de Catalunya, mentre el Diário de Notícias portuguès ja en parlava la setmana passada. També se n'ha fet ressò Euronews amb aquest reportatge i la cadena news957, a més de webs com m&c.com o allvoices.com.

El periodista Vince Ballai, del diari hongarès Origo Nagyvilág, explicaOrigo Nagyvilág, com un moviment que "va començar en un petit municipi assoleix el seu clímax a Barcelona aquest diumenge". El reportatge recorda el comentari del president espanyol José Luis Rodriguez Zapatero quan va assabentar-se de la consulta d’Arenys de Munt del 2009: "No crec que l’epidèmia s’estengui". Zapatero no la va encertar. En el reportatge s'analitza en detall el context polític, i explica les declaracions de Jordi Pujol quan afirmà que no hi ha alternativa a la independència per assegurar la supervivència de la nació catalana. També explica el vot anticipat de l'expresident de la Generalitat i d’altres membres de Convergència i Unió, el grup majoritari del Parlament de Catalunya. Segons Ballai, el tema central és l’autodeterminació: "Són els propis catalans, els que han de determinar el seu futur".

stats