Política 10/11/2013

Concentració a Cardedeu en suport dels sis encausats pel mural independentista

Els concentrats han denunciat les "pràctiques tendencioses" de la policia municipal, que va facilitar els noms dels encausats

Acn
2 min

CardedeuUnes 300 persones, segons els organitzadors, s'han concentrat aquest diumenge davant l'Ajuntament de Cardedeu per protestar pel que consideren partidisme de la policia local, l'informe de la qual ha servit per encausar sis persones per pintar un mural independentista a l'entrada del municipi. El pròxim 20 de novembre, sis persones estan citades a declarar als jutjats de Granollers acusades de "danys a béns immobles", per una acció popular en què van participar 300 persones el passat 8 de setembre. Els processats denuncien l'arbitrarietat en el procés, tant per part del PP com de la policia local, a la qual acusen de fer "informes inculpatoris". La polèmica sobre el mural va comportar el trencament, a principis de mes, del pacte de govern que CiU mantenia amb els populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest diumenge, els concentrats han llegit un manifest on s'exposava la versió dels processats i on també es denunciava l'actitud del PP i de la policial local. En declaracions a l'ACN, Miquel Pujadas, un dels citats a declarar, ha assenyalat que l'escrit reclama no només que l'equip de govern de CiU, encapçalat per Calamanda Vila, recuperi una "bona sintonia amb els col·lectius independentistes", sinó que també pretén denunciar una "pràctica tendenciosa" de la policia local a l'hora de fer informes desfavorables a persones conegudes pel seu tarannà independentista.

Alguns del sis encausats pels fets tenen vincles amb ERC i la CUP, tot i que la concentració d'aquest diumenge ha comptat també amb la presència de representants dels altres grups polítics a l'oposició: PSC, ICV i Gent pel Canvi (GpC), el regidor del qual va estar a l'equip de govern fins que el va abandonar al juliol per discrepància amb la gestió de Calamanda Vila.

Tres mesos de polèmica

La polèmica va començar a mitjans d'agost, quan –segons la versió de l'alcaldessa– un dels dos regidors del Partit Popular va fer esborrar l'estelada del mur situat a l'entrada del poble coincidint amb l'inici de la festa major, un fet que Vila va titllar a posteriori de "del tot inoportú". La mesura va generar malestar popular i un gran rebombori: van aparèixer diverses pintades demanant la dimissió de Vila i no van faltar les escridassades durant el pregó. Els independentistes es van organitzar i van tornar a pintar l'estelada el passat 8 de setembre. Com a resposta, el regidor del PP, Jaume Gelada, va presentar la denúncia als Mossos en nom del partit.

Arran d'aquesta denúncia, sis persones han sigut citades als jutjats de Granollers el pròxim 20 de novembre acusades de provocar danys en béns mobles i immobles. La policia local va facilitar el nom de les sis persones, que estan vinculades a les agrupacions locals de la CUP i ERC. Amb la polèmica oberta, Calamanda Vila anunciava a principis de mes el trencament de pacte de govern amb els populars. "Ho podem valorar positivament", ha assenyalat Pujadas, "però també afegim que fa temps que l'hauria pogut trencar: la cirereta final ha sigut el mural, però abans hi havia hagut desacord", ha afegit.

El Partit Popular de Cardedeu assegura que Vila va mentir i que tant CiU com GpC estaven al cas que es taparia els dies previs a la festa major l'estelada del mural per pintar-hi a sobre 'Benvinguts a Cardedeu'. En un comunicat, el PP especificava que hi havia prevista una partida de 4.000 euros per poder fer l'actuació.

stats