Política 14/08/2013

Muriel Casals defensa una declaració unilateral sense eleccions plebiscitàries si Madrid no permet la consulta

La presidenta d'Òmnium no veu amb mals ulls l'alternativa que el referèndum se celebri a tot l'Estat: "Per què no? Serviria perquè ens comptem"

Acn
2 min

BarcelonaLa presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, no veu necessari haver de convocar eleccions plebiscitàries per fer una declaració unilateral d'independència si el govern espanyol no autoritza el referèndum. "Alguns molt optimistes pensem que aquesta majoria ja hi és, al Parlament, i que potser la declaració ja es podria fer ara", ha defensat en una entrevista a l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Casals veu "molt prudents" els partits catalans favorables al procés i adverteix que "aquest estat d'inquietud o de tensió positiva no es pot mantenir gaire més temps". "En l'horitzó del 2014 hem d'haver fet el pas de resoldre de quina manera volem situar-nos al món", demana.

Casals avisa que cal ser "realistes" i "buscar alternatives" al referèndum, perquè "coneixent la història d'Espanya i sentint les declaracions del govern espanyol", la probabilitat que permeti celebrar-lo "no és zero, però és molt baixa". La presidenta d'Òmnium reivindica que una declaració unilateral d'independència aprovada "per una àmplia majoria de diputats del Parlament", que "representa la voluntat dels ciutadans" de Catalunya, tindria "tota la legitimitat, legalitat i possibilitat de ser reconeguda internacionalment". I recorda que "aquesta majoria ja hi és", tot i que els partits partidaris de l'estat propi prefereixin fer prèviament unes eleccions "per poder-ho explicitar en el seu programa". "És molt important seguir tots els passos que demana el reconeixement internacional", apunta.



En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, Casals no veu amb mals ulls l'alternativa que el referèndum pugui celebrar-se a tot l'Estat: "Per què no?". "No sóc cap experta en dret constitucional, però efectivament serviria perquè ens comptem", opina la presidenta d'Òmnium. "Potser fins i tot descobriríem que hi ha molts ciutadans espanyols que són demòcrates i naturals", afegeix. L'inconvenient, però, matisa Casals, és que amb aquesta fórmula Madrid "evitaria reconèixer la sobirania del poble català". "Els vots es comptarien per províncies i ja veuríem els resultats en les quatre catalanes".



En qualsevol cas, Casals exigeix que el procés es resolgui l'any que ve, "ja sigui per la via òptima" del referèndum "o pel segon millor sistema" de les eleccions plebiscitàries i la declaració unilateral.

Òmnium vol una candidatura unitària a les europees



La presidenta d'Òmnium dóna suport a la proposta de CDC de presentar una candidatura unitària a les eleccions europees del 25 de maig. "Tant de bo, en aquest moment, els partits fessin un gest per mostrar les seves coincidències i aparquessin momentàniament les seves discrepàncies", opina. Casals recorda que "hi ha molta gent que passa de les eleccions europees" i troba que "aquesta proposta els il·lusionaria, perquè combina catalanisme i europeisme al mateix temps". "Seria un senyal del moment excepcional que estem vivint, i estic convençuda que atrauria més electors en uns comicis que acostumen a tenir una altíssima abstenció", assegura.

stats