Política 16/09/2016

El govern espanyol no instarà la Fiscalia a actuar penalment contra Forcadell fins que el TC no dicti sentència

El TC pot trigar fins a mig any a pronunciar-se, però Santamaría diu que continuaran per aquesta via

Dani Sánchez Ugart
2 min
Forcadell es manifestarà a Tarragona per la Diada

MadridEl govern espanyol no instarà la Fiscalia a actuar contra Carme Forcadell fins que no s'hagi pronunciat sobre el cas el Tribunal Constitucional. Això com a mínim és el que ha explicat aquest divendres la vicepresidenta espanyola en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha afirmat que "la via principal" és l'incident d'execució obert al Constitucional per resoldre la inhabilitació de la presidenta del Parlament, per les conclusions del procés constituent que obren una via unilateral cap a la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta espanyola va dir al juliol que Forcadell podria haver incorregut ja en un delicte penal, després de, segons ella, fer cas omís de la sentència del TC que anul·lava les conlusions, i haver permès el debat constituent, i va decidir aleshores elevar el cas al TC, i demanar-li, entre altres accions penals. Però l'Alt Tribunal trigarà a resoldre aquest extrem, perquè vol esperar a pronunciar-se primer sobre la reforma de la llei del TC que li atorga poders per inhabilitar càrrecs i que seria la que s'activaria en el cas de Forcadell. A més, l'Alt Tribunal tampoc no vol incidir en els temps polítics, i podria allargar la seva decisió fins a mig any.

Davant d'aquesta dilatació dels temps, i donada la pressa que havia demostrat l'executiu en el passat perquè es resolgués el tema, s'havia especulat amb la possibilitat que s'activés la via penal, a través de la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal. La fiscal ja havia instat la via penal al TC, i la mateixa Madrigal va dir, en l'obertura del curs judicial, que la via penal era una opció per combatre l'independentisme. Ara, l'executiu espanyol acciona el fre de mà.

stats