NOVA ETAPA
Política 13/01/2016

Una nova generació per a un nou Govern

L’executiu de l’onzena legislatura es rejoveneix, inclou més dones i incorpora fins a deu cares noves

Gerard Pruna
3 min
Una nova generació per a un nou Govern

BarcelonaEl juliol del 1969 l’home trepitjava per primer cop la Lluna i Francisco Franco preparava ja el seu relleu. Aquell juny, ara fa 46 anys, les Corts espanyoles segellaven la designació de Joan Carles de Borbó com a successor del dictador. 46 anys, l’edat mitjana del Govern de Carles Puigdemont, un executiu rejovenit -l’edat mitjana en l’anterior era de 56-, format per una nova generació educada ja en democràcia i que entoma el repte de respondre al mandat de les urnes del 27-S i encaminar el procés sobiranista cap a la creació de la República Catalana. Aquest és el perfil del nou Govern, més ampli que l’anterior -passa de 12 a 14 membres-, que té en la joventut una de les seves principals característiques i que també aposta per la representació del territori i per ampliar la presència de dones: n’hi haurà cinc, per les tres que hi havia fins ara. La curiositat és que tres d’elles comparteixen nom. Serà, possiblement, el Govern amb més Meritxells de la història.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’altra gran característica de l’equip que a partir d’ara s’asseurà davant del quadre de Les quatre crònique s d’Antoni Tàpies a la Sala Tarradellas del Palau de la Generalitat serà la renovació, amb fins a deu cares noves respecte del Govern sortint. El canvi de president després de la renúncia in extremis d’Artur Mas és el símbol més clar del relleu en un executiu en què només repeteixen quatre consellers: Santi Vila, Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Borràs. D’aquests, els dos últims fa només sis mesos que són al Govern -van incorporar-s’hi després de la sortida dels consellers d’Unió al juny- i mantenen les seves carteres d’Interior i Governació, mentre que Vila i Munté canvien en part de responsabilitats: el primer passa de Territori a Cultura, on substituirà Ferran Mascarell, i la segona deixa la vicepresidència però es manté en el nucli dur de l’executiu com a consellera de Presidència i portaveu del Govern, controlant el relat.

Qui són, doncs, les novetats? Més enllà del nou president, s’estrenen com a consellers Oriol Junqueras (vicepresident i responsable d’Economia i Hisenda); Raül Romeva (Afers Exteriors); Josep Rull (Territori); Jordi Baiget (Empresa i Coneixement); Meritxell Ruiz (Ensenyament); Toni Comín (Salut); Meritxell Serret (Agricultura); Dolors Bassa (Treball, Acció Social i Famílies), i Carles Mundó (Justícia). Tot i que alguns, com Ruiz -l’últim nom de l’executiu a transcendir i la membre més jove, amb 37 anys- i Mundó, tenen experiència en governs anteriors, cap havia sigut conseller abans. Una estrena que no equival a inexperiència, ja que l’executiu té un marcat perfil polític i la gran majoria dels seus integrants s’han bregat en les moltes taules de negociació que ha requerit el procés sobiranista en els últims mesos. Després de la presa de possessió de Puigdemont ahir, demà serà el torn dels consellers, que rebran les carteres de mans dels seus antecessors.

L’hora dels adéus

L’arribada de rostres nous suposa, inevitablement, que molts dels antics hagin de marxar. És el cas, a més de l’expresident Artur Mas, de consellers com Andreu Mas-Colell, que deixarà Economia després de cinc anys intensos marcats per la necessitat de complir el dèficit i les negociacions amb Madrid per garantir liquiditat a la Generalitat. També pleguen dirigents històrics com Irene Rigau i Felip Puig, que deixaran el Govern després d’haver sigut consellers en diferents etapes dels governs de CDC. Un altre dels que hauran de buidar el despatx és Ferran Mascarell, fitxatge sorpresa del primer govern d’Artur Mas, que el 2010 li va encomanar dirigir el departament de Cultura com ja havia fet durant els últims compassos del primer govern tripartit. Se suma a la llista de baixes el fins ara conseller de Salut, Boi Ruiz, un dels noms més discutits durant els últims cinc anys, que ara serà substituït per Toni Comín. Tampoc repetiran el conseller de Justícia, Germà Gordó, i Jordi Ciuraneta, que va ser nomenat conseller d’Agricultura al juny. Ciuraneta és l’únic dels membres del Govern que van entrar aleshores a l’executiu que no repetirà.

stats