Política 20/04/2016

La parella de Felipe González, esquitxada pels 'papers de Panamà'

Mar García Vaquero hauria gestionat un compte a Suïssa a través d'una empresa establerta en un paradís fiscal, segons El Confidencial. El PSOE se'n desvincula: "No és militant ni té cap càrrec de responsabilitat"

Ara
2 min
L'expresident espanyol Felip González / ACN

BarcelonaMaría del Mar García Vaquero, actual parella de l'expresident espanyol Felipe González, també figura als 'papers de Panamà'. Segons publica aquest dimecres El Confidencial, García Vaquero apareixeria als arxius del despatx panameny Mossack Fonseca, especialista en la creació de societats 'offshore', on s'indicaria que va gestionar un compte a Suïssa a través d'una empresa establerta en un paradís fiscal l'any 2004 –llavors, encara no era parella del líder socialista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Qui és qui en els 'papers de Panamà'El compte, segons el digital, s'hauria obert l'octubre del 2004 a nom de Carmigo Ltd., societat que la filial de Mossack Fonseca a Suïssa va obrir a Niue, una illa del Pacífic sud coneguda pel seu secretisme fiscal. En aquells anys, García Vaquero participava en una empresa dedicada a la construcció de vaixells de vela de grans dimensions. Un client de l'empresa, explica el digital, va exigir realitzar una 'offshore' per al pagament d'un encàrrec, per al qual es va crear una estructura que començava a Niue i acabava en un compte bancari a Suïssa. La societat adjuntava el DNI de García Vaquero a la documentació necessària per obrir el compte. Va estar activa fins a l'any 2008.

El PSOE es desvincula de la parella de González

Davant aquestes informacions, el PSOE s'ha desvinculat de l'actual parella de González, després de recordar que "no és militant ni té cap càrrec de responsabilitat". La portaveu adjunta del grup socialista al Congrés Isabel Rodríguez ha volgut deixar clar que no hi ha relació entre els socialistes i Mar García Vaquero.

Les últimes figures públiques esquitxades

Ahir també va transcendir la implicació de la princesa Corinna zu Sayn-Wittgenstein en els 'papers de Panamà'. Segons va revelar La Sexta, la que es va definir com a "amiga entranyable" del rei Joan Carles I hauria intentat crear el 2003 una societat oculta –les anomenades 'offshore'–, però que finalment no es va completar per problemes burocràtics. El nom de Corinna no seria l'únic vinculat a la família reial, ja que la tia del rei Felip VI Pilar de Borbó també apareix en la filtració de documents confidencials de la firma d'advocats panamenya.

Qui també consta als documents és el conseller delegat i accionista de Pepe Jeans Carlos Ortega, que entre el 1998 i el 2010 va tenir una col·lecció d’art valorada en més de 16,5 milions d’euros a les illes Verges. Mossak Fonseca havia registrat una societat al seu nom que era propietària de quadres de Sorolla, Miró, Picasso i Warhol, entre d'altres. L’empresa es va dissoldre el 2010, poc després que el nom d’Ortega sortís a la llista Falciani per tenir comptes a Suïssa sense declarar.

stats