Política 14/03/2014

El Parlament demanarà la compareixença de Margallo per debatre la viabilitat de la independència

CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA volen que el ministre vingui a explicar-se per l'informe d'Exteriors en què s'alerta que una Catalunya independent seria un 20% més pobre

Ara
2 min

BarcelonaCiU ha registrat aquest divendres al Parlament la sol·licitud de compareixença del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, perquè vingui a la comissió d'estudi del dret a decidir a debatre sobre la viabilitat d'una Catalunya independent. La sol·licitud podrà ser aprovada perquè ERC ja ha anunciat que avala la idea i a més reclama que el Congrés convidi al seu torn els experts que formen part del Consell Assessor per a la Transició Nacional, perquè exposin els seus arguments sobre la viabilitat de l'estat propi. També ICV-EUiA s'ha mostrat favorable a demanar la compareixença de Margallo i del Col·legi d'Economistes de Catalunya, mentre que el PSC no només vol sentir les explicacions del ministre, sinó també les del president de la Generalitat, Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, va ser Margallo qui aquest dijous, en una visita a Barcelona, va oferir que comparegui al Parlament el director general de relacions econòmiques internacionals, Fernando Eguidazu, per debatre l'informe d'Exteriors, que entre altres coses alerta que Catalunya fora d'Espanya i de la Unió Europea seria un 20% més pobre. Margallo no va oferir-se a comparèixer personalment al Parlament però sí al Congrés.

El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, considera que Margallo, com a titular del ministeri, ha de venir al Parlament a defensar el seu informe personalment. "Si no ve, voldrà dir que s'amaga i que no està tan segur de l'informe", ha afegit. Turull creu que és "una victòria" que el ministre "doni carta de naturalitat al debat sobre el dret a decidir de Catalunya". "No ens fa por el debat", ha reblat.

Per la seva banda, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha celebrat la predisposició de Margallo a debatre el seu últim informe. "La comissió d'estudi del dret a decidir del Parlament ens sembla un bon lloc", ha afirmat. Amb els vots de CiU i ERC n'hi ha prou per aprovar la petició de compareixença.

Des d'ICV-EUiA, Jaume Bosch ha explicat que el seu grup no només ha registrat la petició perquè comparegui Margallo, sinó també perquè ho faci el Col·legi d'Economistes, que va presentar un llibre sobre l'impacte econòmic de la independència. Per part del PSC, el seu portaveu parlamentari, Maurici Lucena, ha explicat que també donaran suport a la compareixença del ministre, però alhora tornaran a demanar la de Mas. "En lloc d'explicar-nos per fascicles en les sessions de control el full de ruta, que tingui l'ocasió sense límit de temps d'explicar a tots els ciutadans quines són les novetats de les negociacions i algunes contradiccions", ha assenyalat Lucena.

stats