Política 08/04/2017

Domènech i Colau lideraran el nou partit dels comuns

Els dos polítics han estat els caps de llista més votats durant l'assemblea fundacional de la nova formació

Jordi Mumbrú
2 min
Xavier Domènech, Ada Colau i Candela López, durant la votació

BarcelonaXavier Domènech i Ada Colau han estat les dues persones que més vots han aconseguit durant les votacions per liderar el nou partit dels comuns. Colau ha estat la més votada d'entre les 120 persones que han estat seleccionades per ocupar la coordinadora transitòria, la direcció ideològica del partit. Xavier Domènech, per la seva banda, ha estat el més votat entre les 32 persones que han estat escollides per ocupar l'executiva del nou partit. Al seu costat, hi haurà representants de tots els partits que s'havien presentat i alguns candidats independents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els comuns també han decidit aquest dissabte que no seran ni independentistes ni unionistes. L'assemblea fundacional que celebra aquest dissabte el nou espai polític al Pavelló de la Vall d'Hebron ha rebutjat les dues esmenes que havien presentat tant els independentistes com els unionistes. El posicionament que s'ha imposat és el que havia proposat el Grup Impulsor (que va ser designat per les cúpules dels partits que formen la confluència) i que aposta per un punt intermedi, una mica confús, que intenta satisfer totes les parts. La proposta unionista ha quedat rebutjada amb 960 vots en contra, 300 a favor i 98 en blanc, mentre que la independentista només ha obtingut 148 vots a favor, 1.129 en contra i 67 en blanc. La definició del Grup Impulsor, en canvi, ha quedat aprovada amb 946 vots a favor, 28 en contra i 57 en blanc.

Aquest era el punt que més interès havia despertat entre els inscrits al nou partit i havia motivat durant aquestes setmanes fins a 592 aportacions a la xarxa, el principal espai de participació de la nova formació. Per garantir la victòria de la seva proposta, les cúpules dels partits que formen la confluència (Barcelona en Comú, ICV i EUiA) han pres la paraula per defensar la seva proposta inicial i per demanar que es rebutgessin les dues esmenes, la unionista i la independentista. "No podem quedar atrapats en etiquetes que construeixin altres", ha defensat l'arquitecte del nou partit, Xavier Domènech. El també diputat d'En Comú Podem al Congrés de Diputats ha destacat que la proposta del Grup Impulsor defensa "la sobirania plena de Catalunya", que al mateix temps serà "lliurement compartida amb tots els pobles germans de l'Estat". També han defensat aquesta posició Toni Salado (EUiA) i David Cid (ICV).

A l'assemblea fundacional del nou partit dels comuns hi han participat al llarg de tot el dia unes 2.000 persones. Les votacions han permès aprovar els eixos ideològics del nou partit, i també l'executiva que liderarà la nova formació. La votació de l'executiva, el punt que ha provocat més polèmica i que va motivar la sortida de Podem de la confluència, va començar dissabte passat des de la xarxa. A més de Domènech, han sortit escollits Ernest Urtasun, David Cid i Candela López (ICV); Adrià Alemany i Gerardo Pisarello (BComú); Joan Josep Nuet i Eva Balart (EUiA), o Marc Bertomeu i Jéssica Albiach (Podem).

Domènech ha explicat aquest matí que la nova formació "vol guanyar el país" i no només unes eleccions. Domènech ha defensat que "avui és un dia històric" i ha pronosticat que "comença un nou cicle polític".

stats