PROGRAMA SOCIALISTA
Política 02/07/2015

La via plurinacional del PSC topa des de l’inici amb el PSOE

Iceta aparca el referèndum però Ferraz tan sols vol reconèixer la “diversitat” de l’Estat

Roger Tugas
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va presentar ahir el programa marc del partit per a les eleccions del 27-S, que ja no proposa una consulta d’independència acordada.

Barcelona“Referèndum , independència no ” va ser un dels lemes amb què el cap de llista del PSC del 2012, Pere Navarro, es va presentar als comicis. De totes maneres, la defensa de la consulta legal i acordada sobre la independència als socialistes catalans els va costar nombrosos xocs i algun vot discordant al Congrés amb el PSOE, que no volia ni sentir a parlar del dret a decidir. Però quan l’estiu del 2013 totes les federacions socialistes de l’Estat van aprovar la Declaració de Granada es va redreçar la brúixola federal del partit i va significar el principi de l’abandonament de la reivindicació del referèndum legal per part del PSC. L’elecció com a primer secretari de Miquel Iceta -que havia tingut un paper rellevant en l’actualització del projecte federal del PSOE- va intensificar una tendència, un any més tard, que el programa electoral per al 27-S consolida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ja com a candidat a la presidència, Iceta va presentar ahir l’esquelet del programa, que ja aparca completament el dret a decidir i es limita a apostar per una reforma de la Constitució que hauria de ser ratificada amb un referèndum arreu de l’Estat. Aquesta modificació, segons el PSC, s’hauria de sustentar en quatre pilars: el reconeixement de Catalunya com a nació i de la plurinacionalitat de l’Estat, un repartiment de competències que eviti duplicitats i conflictes, un pacte fiscal solidari i un Senat federal. Però aquesta marxa enrere dels socialistes catalans no és suficient per al PSOE, per a qui definir l’estat espanyol com a plurinacional és un excés.

Tot just tres hores després que Iceta presentés l’esborrany de programa, el secretari d’acció política del PSOE, Patxi López, ja el va desacreditar públicament. I és que, per als socialistes espanyols, la reforma de la Constitució ha d’incorporar com a màxim el reconeixement de la “diversitat” de l’estat espanyol, però no el seu caràcter plurinacional. Una divergència clau, i això que el líder del PSC havia afirmat que el projecte federal dels socialistes és clar i detallat a la Declaració de Granada.

En concret, López va exposar que la reforma que propugna el PSOE busca definir “un país que sigui un projecte compartit i atractiu per a tots, que defineixi la convivència dels diferents amb drets i oportunitats iguals”. Això passaria per reconèixer “les seves singularitats” per aconseguir “l’acomodament de Catalunya al conjunt d’Espanya”, però sense incloure-hi referències a la plurinacionalitat. Sí que preveu, en canvi, un sistema de finançament “més just i equitatiu”, amb més recursos per a les comunitats.

Poc després que López parés els peus a Iceta, el primer secretari, acompanyat de la secretària d’organització, Assumpta Escarp, va dinar a Barcelona amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el secretari d’organització, César Luena, en una trobada que hauria servit per llimar diferències, si més no de discurs.

El lema marc del programa del PSC és “Solucions justes i acordades”. Algunes les haurà d’acordar primer amb el PSOE. En tot cas, per quin motiu argumenta Iceta la caiguda del referèndum pactat del seu projecte? “Ha passat el 9-N, quan el Govern va convocar a opinar sobre la independència”, va explicar, i per això ara vol “saber si la majoria dels catalans estan a favor d’un nou acord” que passi per “blindar l’autogovern i caminar cap a un govern compartit”. Sigui com sigui, el candidat del PSC veu impensable que la pròxima legislatura no s’abordi una reforma constitucional, ja que és una reivindicació defensada pel PSOE i que C’s estudia, mentre que Podem reclama un procés constituent profund. El PP, per tant, seria l’únic partit que s’hi nega. “És impossible pensar que la pròxima legislatura espanyola no vindrà marcada per una reforma constitucional”, va assegurar Iceta, una proposta que reconeix que no seria senzilla, tot i que insisteix que tampoc ho és l’opció de la independència unilateral.

Tanmateix, el nou model és només un dels quatre pilars de l’esquelet del programa del PSC, que es presentarà a entitats i sindicats perquè hi facin aportacions. Les altres són “el rellançament econòmic i la creació d’ocupació”, la “defensa de l’estat del benestar” i “el combat contra la corrupció i el frau fiscal”.

L’objectiu és aprovar el programa en un consell nacional a finals de juliol. Serà la base per negociar un eventual acord de govern amb altres forces d’esquerres després del 27-S. I és que, segons el cap de llista del PSC, el seu partit és socialdemòcrata i això hauria de facilitar pactes amb Podem. “Som casta fins que els nostres vots serveixen per investir una alcaldessa a Badalona”, vaironitzar Iceta.

stats