Política 08/11/2016

El Govern avisa la CUP que no pot donar ordres polítiques als Mossos quan actuen com a policia judicial

Munté critica que el govern espanyol parli de diàleg i empatia mentre aboca el procés a la via judicial

Gerard Pruna
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la consellera der Pesidència, Neus Munté

BarcelonaEl dia abans que es compleixin dos anys del procés participatiu del 9-N i un de la declaració de ruptura aprovada pel Parlament, el Govern ha criticat aquest dimarts que el govern espanyol parli de "diàleg i empatia" cap a Catalunya mentre segueix endavant amb la judicialització de la política, per exemple votant a favor que el portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, sigui jutjat pel 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, la portaveu, Neus Munté, ha apuntat que el discurs de diàleg i empatia "contrasta molt" amb l'actuació del govern espanyol, i ha apuntat que es converteix en "paraules buides" quan es duen a terme accions encaminades a la judicialització del procés. "El suplicatori contra Francesc Homs és una mostra més d'aquest Estat i manera de fer que dóna l'esquena a la democràcia i que mostra tics que recorden èpoques passades".

En la mateixa línia, Munté ha criticat que s'hagi optat per la via judicial en el cas de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós. Segons la portaveu del Govern, "és gravíssim" que es posin en risc la "llibertat d'expressió i els drets democràtics", i ha reclamat la "màxima unitat" per fer-hi front. "No hi ha d'haver fissures", ha alertat en al·lusió a la CUP, amb qui l'executiu ha topat pel paper dels Mossos en la detenció de Venturós.

En aquest sentit, la portaveu ha apuntat que si es donen situacions similars -que ha vaticinat que es produiran- els Mossos hauran d'actuar de la mateixa forma, i ha rebutjat que el Govern pugui ordenar a la policia catalana que no compleixi una ordre judicial. "No és possible donar una ordre política", ha avisat, i ha demanat tenir clar que l'únic responsable de la situació és el govern espanyol.

Pròrroga pressupostària

Munté ha confiat que el debat sobre el paper de la policia catalana no afecti la negociació dels pressupostos, que ha assegurat que avança a bon ritme i amb discreció. Tanmateix, ha evitat concretar la data en què el Govern presentarà els comptes, tot i assumir que l'executiu haurà de començar l'any 2017 amb els pressupostos prorrogats.

La consellera de la Presidència també s'ha referit a les eleccions d'aquest dimarts per escollir el futur president dels Estats Units. Tot i defensar que el Govern vol mantenir les millors relacions amb el país americà amb independència de qui guanyi, Munté ha apuntat que ella no es "podria mai sentir identificada amb un candidat profundament racista, masclista i homòfob".

stats