Política 05/05/2016

'Sí' rotund de les bases d'IU a segellar una aliança amb Podem el 26-J

Un 84,5% avala sumar forces malgrat que encara no hagin transcendit els detalls de l'acord. Queden només 24 hores perquè els dos partits anunciïn el pacte

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pablo Iglesias i Alberto Garzón

Madrid'Sí' rotund de les bases d'Esquerra Unida (IU) a l'aliança amb Podem de cara al 26-J. Tot i que encara no se saben els detalls del pacte, ja que els dos partits segueixen negociant per tancar els últims serrells, un 84,5% de les bases han avalat la proposta de confluència d'Alberto Garzón, mentre que un 13,1% hi ha votat en contra i un 2,4% s'ha abstingut. Garzón rep així la benedicció de la militància davant d'un procés que ha dividit el partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El sector d'Esquerra Oberta, liderat per l'excoordinador d'IU Gaspar Llamazares, havia fet una forta campanya en contra de l'acord –assegura que IU acabarà absorbida per Podem, tot i haver-se abstingut en l'últim consell polític que va avalar l'inici de les negociacions formals–. Altres sectors també havien criticat el format de la consulta, ja que s'ha celebrat abans que hi hagués un acord definitiu. Llamazares ha puntualitzar per Twitter que la participació no ha arribat al 30%.

L'aliança Podem-IU multiplica o resta?

Després del 'sí' de les bases d'IU, ara cal el dels simpatitzants de Podem. Però Pablo Iglesias no iniciarà la consulta fins que no tingui segellada l'aliança. Com a data límit s'han marcat aquest divendres, ja que cal convocar la consulta i registrar la coalició abans del 13 de maig, data límit segons la normativa de la llei electoral. IU té un consell polític aquest dissabte que hauria de ratificar l'acord.

La consulta d'IU es va celebrar del 2 al 4 de maig i les bases van haver de respondre a la següent pregunta: "Aproves una coalició electoral amb Podem i altres forces de cara a les eleccions del 26 de juny?". Hi han participat un total de 20.067 persones.

L'escull de les llistes electorals

Ja només queda un últim punt que dificulti l'acord: les llistes electorals. Els secretaris d'organització de Podem i IU, Pablo Echenique i Adolfo Barrena, es tornen a reunir aquesta tarda a Saragossa per desencallar aquest tema. IU ha demanat una dotzena de llocs de sortida que els permetin treure diputats. Podem intenta rebaixar-ho a entre cinc i vuit llocs.

En una entrevista a la Cope aquest dijous Iglesias ha agraït a Garzón la seva "generositat". Un missatge també en clau interna si es té en compte la gent de Podem que es quedarà sense escó. De forma paral·lela, ja s'ha constituït un equip mixt per consensuar un programa electoral de mínims conjunt.

stats