Política 21/05/2016

Jordi Sànchez, escollit un altre cop president de l'ANC

La direcció de l'Assemblea, reunida a Ripoll, també ha escollit Marcel Padrós com a tresorer, Eulàlia Subirà com a secretària i Natàlia Esteve com a vicepresidenta

Núria Orriols
2 min
El revalidat president de l'ANC, Jordi Sànchez, gesticula per davant de Liz Castro, que també ha optat a la presidència de l'entitat.

RipollJordi Sànchez tornarà a ser president de l'ANC per als propers dos anys. Així ho ha escollit el secretariat nacional de l'entitat, reunit a Ripoll, després de gairebé set hores de debat per triar els càrrecs de l'entitat (presidència, vicepresidència, secretaria i tresoreria). El càrrec que ha comportat més debat ha estat el de president, que, com l'any passat, s'ha disputat entre Liz Castro i Sànchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que l'editora nord-americana va ser la més votada a les eleccions al secretariat de la setmana passada només per una trentena de vots més que Jordi Sànchez, el secretariat ha acabat optant per l'actual president després de diverses votacions. Castro ha presentat davant la direcció però no ha obtingut el suport del secretariat. Els estatuts marquen que s'han de succeir les votacions fins que un dels candidats obté la majoria dels dos terços dels vots però per acord del secretariat s'ha decidit que sigui el més votat el que obtingui el càrrec. Sànchez ha obtingut 40 vots enfront de 35 de Castro.

A diferència dels anys anteriors, aquests càrrecs s'han escollit per a dos anys de mandat, a causa del canvi d'estatuts de l'anterior assemblea general.

La vicepresidència se l'ha emportat Natàlia Esteve, que va ser la representant territorial més votada de la regió de Barcelona, mentre que Marcel Padrós s'ha imposat a David Ros en el càrrec de tresorer i Eulàlia Subirà assumirà el paper de secretària.

Superar la divisió

Tant Sànchez com Castro, que han comparegut al monestir de Ripoll, s'han mostrat disposats a superar les pugnes internes per garantir la unitat en el futur. "Dividits només ens barallem, hem de parar de fer això", ha dit Castro, que ha afegit que accepta "plenament" el nou secretariat i els nous càrrecs orgànics escollits. Ha remarcat, també, que el sistema d'elecció del president de l'ANC és indirecte, ja que els socis escullen la direcció i és la direcció qui tria la presidència, la vicepresidència, la tresoreria i la secretaria. Sànchez ha afegit que "tots hem fet coses que no han estat encertades però per sobre d'aquests errors hi ha la voluntat inequívoca de saber encarar el repte que tenim en el futur".

Debat intens a la direcció

El conclave s'ha allargat més del previst. La primera compareixença estava prevista a les 2 del migdia, però no ha estat fins a les 17 de la tarda que la plana major del secretariat ha comparegut al monestir de Ripoll. Prèviament havia estat reunida a la fundació Eduard Soler, als afores del municipi.

El secretariat, 75 dels 77 membres, ha començat a les 9 del matí a la fundació Eduard Soler de Ripoll i estava previst que s'acabés a les 2 del migdia. Segons les fonts consultades, la trobada s'ha allargat perquè en un primer moment s'ha proposat escollir primer el president o presidenta de l'Assemblea. Un canvi a l'ordre del dia que no ha acabat prosperant i en què d'entrada ja hi ha hagut discussió. Finalment, doncs, s'ha començat per escollir, tal com estava previst, els càrrecs de tresorer, secretari, vicepresident i president. També s'ha decidit que continuïn en funcions els coordinadors de les comissions en què s'organitza l'Assemblea, de manera que sigui en el proper secretariat ordinari quan s'escullin aquests càrrecs.

stats