Política 19/06/2017

El sobiranisme celebra el pronòstic de participació

Cs, PSC i PP afirmen que es mobilitzarà menys gent de la que apunta el sondeig

A.m.
2 min
Imatge d’arxiu dels membres del Govern i dels diputats catalans a l’hemicicle del Parlament.

BarcelonaLa mobilització dels independentistes en el referèndum de l’1 d’octubre sembla garantida. Els partidaris del no es debaten entre participar-hi o quedar-se a casa. Segons l’enquesta de l’ARA, un 64% dels catalans ja han decidit que aniran a votar malgrat que no hi hagi acord amb l’Estat. Una conclusió que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va celebrar ahir a través de Twitter. “Bon inici del camí cap a l’1-O. La gent mobilitzada i emetent un missatge clar: les amenaces de l’Estat no frenen la democràcia”, va piular.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’1-O arrenca amb una participació del 64% i amb avantatge del 'sí'

El Govern és conscient que el nivell de participació serà clau per garantir la legitimitat de la consulta, malgrat que públicament l’executiu insisteix una vegada i una altra que no fixarà un mínim de participació. “La gent vol votar i això reforça el compromís del Govern de celebrar el referèndum l’1 d’octubre”, va dir per la seva banda el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, en una entrevista al 3/24.

Des d’ERC, el portaveu del partit, Sergi Sabrià, va subratllar que els resultats de l’enquesta de l’ARA “reforcen el desig d’una àmplia majoria” dels catalans que volen votar per decidir el seu futur. “No els defraudarem”, va afegir.

Escepticisme entre l’oposició

Ciutadans és un dels partits que no està disposat a avalar un referèndum, tot i que els seus dirigents cada cop estan més convençuts que no serà més que un altre 9-N. Ahir el portaveu parlamentari del partit taronja, Carlos Carrizosa, va recordar que els sondejos previs al 9-N també pronosticaven una alta participació en la consulta. “El 2014 teníem enquestes exactament iguals i res serà diferent aquest cop. Hi haurà una baixíssima participació, com en el 9-N, quan van anar a votar tots els independentistes i la resta no hi va participar”, va apuntar.

Per al PSC, el referèndum que està dissenyant la Generalitat no tindrà “cap garantia” i, per tant, no suposarà la solució al conflicte amb l’Estat. En conversa amb l’ARA, el secretari d’organització dels socialistes catalans, Salvador Illa, es va mostrar convençut que durant el cap de setmana el congrés del PSOE ha demostrat que “la negociació és la via” adequada. Pel que fa a la participació dels electors socialistes en l’1-O (un 56% afirmen que “segur” o “probablement” aniran a votar), Illa es va mostrar escèptic: “No donem cap credibilitat a aquestes dades”. Igual d’escèptic que el secretari general del PP a Catalunya, Santi Rodríguez. “La dada de participació quedarà molt lluny de la realitat si al final el dia 1 d’octubre la gent s’acaba manifestant”, va explicar en conversa telefònica amb l’ARA. Segons Rodríguez, quan la gent respon a les enquestes acostuma a dir que votarà tot i que alguns no ho tinguin previst.

La CUP i Catalunya en Comú van preferir no valorar l’enquesta. Segons les dades, un 94% dels cupaires i un 72% dels comuns diuen que aniran a votar l’1 d’octubre.

stats