Política 12/02/2013

Demanen la dimissió de la jove que va acusar els socialistes de ser elitistes

D'acusadora a acusada: la secretària de la Unió Internacional de Joventuts Socialistes triomfa a les xarxes amb un discurs contra els socialistes que viatgen "en cotxes de luxe" i dormen a "hotels de cinc estrelles", però ara és ella qui rep crítiques per gaudir de privilegis

Ara
3 min

BarcelonaFins fa 24 hores era una perfecta desconeguda per a la majoria de la població, però, aquest dimarts, les xarxes socials ja saben qui és Beatriz Talegón. Talegón, secretària general de la Unió Internacional de les Joventuts Socialistes, ha aconseguit la fama instantània gràcies a un discurs molt crític amb els seus seus companys socialistes. No se sap si el vídeo de la seva intervenció, la setmana passada al Consell de la Internacional Socialista, servirà perquè els membres dels diferents partits socialistes canviïn els seus hàbits. Però el que és segur és que la seva intervenció no ha deixat ningú indiferent. Tant és així, que ja ha rebut peticions de dimissió: Talegón ha passat d'acusadora a acusada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan Talegón va pujar a la tribuna d'oradors, el consell transcorria sense novetats. Però el discurs que la jove tenia preparat no era una intervenció més: era una autèntica bomba, destinada a moure els sentiments i les consciències dels concentrats. Davant del president de la reunió, l'ex primer ministre grec Yorgos Papandreu, Talegón es va situar davant del micròfon i va etzibar: "Us exigim d'una vegada que aquesta Internacional tingui sentit. No ens avergonyiu". Tot un advertiment del que vindria després: una autèntica moció de censura a la forma com, segons ella, es comporten els polítics socialistes arreu del món.

Després de lamentar que els partits que formen la Internacional només busquin en els joves una claca, que aplaudeixi els grans i serveixi de decorat amb cares maques, Talegón va afirmar: "Som aquí compromesos amb vosaltres, els mal anomenats líders, perquè sou els responsables del que està passant. Estem pagant les conseqüències de la vostra acció, o de la vostra manca d'acció". Talegón, que va acusar alguns dels presents d'assistir a aquestes trobades només per sortir per la tele com si fossin estrelles, va demanar als membres de la Internacional que es preocupin pels socialistes que tenen problemes a molts països.

Però les paraules més dures de Talegón, les que han fet que la seva intervenció circuli com la pólvora per les xarxes socials, són les que fan referència al presumpte elitisme i la falta de consciència social dels líders socialistes. "No pot ser que reunions com aquesta es facin en hotels de cinc estrelles" i que els delegats "arribin en cotxes de luxe".

D'acusadora a acusada

La intervenció de Talegón va ser tan dura que va ser resposta per Papandreu: "No som el Fons Monetari Internacional ni el Banc Mundial. Els que som aquí no lluitem des d'hotels de cinc estrelles, lluitem als carrers". Però tot i les paraules del president, la Internacional Socialista quedava marcada per la intervenció de Talegón, que ha generat una gran controvèrsia. Tanta, que molts han subscrit les seves paraules, però d'altres han respost a les crítiques de Talegón amb més crítiques. El responsable de les Joventuts Socialistes a Guadalajara, Rubén García, el de Mallorca, Antoni Bujosa, i el militant Mikel Zabala han escrit aquest dimarts una carta oberta a la secretària general de la Unió Internacional de Joventuts Socialistes, Beatriz Talegón, en què li demanen que sigui coherent i dimiteixi.

Els signants de la carta diuen estar "profundament d'acord" amb el fons de la crítica de Talegón, ja que "s'han comès i se segueixen cometent errors", però consideren que ella "no és la persona adequada" per llançar aquest missatge. Afirmen que Talegón no pot dir que els joves de la Internacional Socialista no tenen suport financer quan el seu "gran salari" està "molt per sobre de les possibilitats de qualsevol jove en el món". També qüestionen la seva idoneïtat per parlar "de càrrecs a dit", quan ella, tot i tenir menys de 30 anys, ja n'ha tingut "uns quants". Talegón va ser regidora de Cabanillas del Campo (Guadalajara) el 2007 i també va treballar a l'Oficina d'Emancipació de la Junta de Comunitats a Guadalajara i com a assessora de l'Oficina de la Junta de Comunitats a Brussel·les.

Els signants de la carta exposen que, com va dir ella, els hotels de cinc estrelles no són el millor escenari per resoldre els problemes, però afegeixen: "tampoc ho és viatjar en classe preferent". Insisteixen que la seva carta no és una crítica al contingut del discurs, sinó un missatge que "qui no predica amb l'exemple no pot donar lliçons aprofitant la manca de coneixement de la resta sobre un mateix".

stats