Efímers 30/04/2016

Impuls a la rehabilitació d’habitatges de Barcelona

Per primer cop el Consorci de l’Habitatge de Barcelona llança un paquet d’ajudes que inclou subvencions per millorar l’interior dels habitatges

Arnau Romaní
3 min
Impuls a la rehabilitació d’habitatges de Barcelona

Millorar l’habitatge per dins i per fora com a eina per reduir les desigualtats socials i augmentar la qualitat de vida. Aquesta és la premissa de la qual parteix el Consorci de l’Habitatge de Barcelona -format per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona- per impulsar la rehabilitació d’habitatges a la ciutat. Per fer-ho, el Consorci ha posat en marxa un sistema d’ajuts de cara a aquest any 2016 per donar suport econòmic a millores dels habitatges que repercuteixin positivament en l’accessibilitat, la seguretat dels edificis i l’eficiència energètica. En aquesta convocatòria s’hi inclouen per primer cop subvencions per millorar l’interior dels habitatges.

Resultat estètic o funcional?

Les subvencions de les rehabilitacions d’habitatges tenen el propòsit d’ajudar econòmicament les persones que volen millorar diferents aspectes funcionals del seu habitatge. “No donem ajuts a algú que vol canviar les rajoles perquè les velles no li agraden o estan gastades. No es tracta de rehabilitacions estètiques”, explica Núria Vila, arquitecta tècnica de l’Oficina d’Habitatge de Sant Martí. “Tot i així -argumenta-, el resultat final ha de ser bo tant tècnicament com estèticament; l’important és millorar l’estructura, però òbviament buscarem un acabat bonic”.

D’entre les categories de rehabilitacions per rebre una subvenció, n’hi ha per a millores estructurals o arquitectòniques de l’edifici, actuacions per millorar l’accessibilitat, i actuacions parcials o globals d’estalvi energètic. A més, s’ha obert una línia d’ajuts específics per subvencionar els costos de redacció dels informes tècnics dels edificis (ITEE).

Les rehabilitacions per a millores estructurals o arquitectòniques dels edificis són les úniques que no tenen una xifra límit en l’import de la subvenció. Les que sí que tenen xifra límit (màxim 5.000 euros) són les subvencions destinades a millorar l’accessibilitat, en les quals s’inclouen des de reformes específiques per a persones amb mobilitat reduïda, com ara canviar la banyera per un plat de dutxa o canviar els mobles de la cuina, fins a reformes generals d’accessibilitat, com ara instal·lar un ascensor en un edifici (que tenen un màxim específic de 60.000 euros).

Pel que fa a les rehabilitacions englobades en la categoria d’estalvi energètic, s’ofereixen ajuts del 35% del total del cost per canviar finestres o aïllar tèrmicament una paret. Aquest percentatge pot ampliar-se fins al 50% en aquelles rehabilitacions en què s’aïlli tèrmicament tota la façana (les quatre orientacions de les parets i la coberta) o en altres obres en què s’actuï sobre tots els elements de l’edifici (instal·lar aigua calenta sanitària mitjançant energia solar, substituir i centralitzar tots els serveis de subministrament per altres de més eficients, etc.).

Amb tot, tots els percentatges dels ajuts estan condicionats al nivell d’ingressos familiars, de manera que en els casos amb ingressos més baixos es pot arribar a percebre fins al 100% del cost de la rehabilitació.

Detall de les subvencions

En les primeres setmanes des que s’ha obert aquesta línia d’ajuts, molts ciutadans ja s’han adreçat a l’administració i han sol·licitat inscriure’s en algun dels ajuts que s’ofereixen. L’arquitecta tècnica Núria Vila destaca: “En aquesta nova convocatòria, a diferència d’anteriors, s’hi han interessat més persones grans, més persones amb pocs ingressos i més persones amb alguna discapacitat. Això -explica Vila-és molt positiu per reduir les desigualtats d’aquells col·lectius socials en teoria més desafavorits a l’hora de poder fer reformes a casa seva o al seu edifici”.

Per demanar acollir-se als ajuts, s’ha de presentar la sol·licitud a les diferents oficines d’habitatge de Barcelona (es pot demanar cita prèvia a consorcihabitatgebcn.cat). Allà un equip d’experts revisa el projecte de rehabilitació que hagi fet l’arquitecte i dóna suport tècnic per facilitar que aquella actuació s’adapti a les condicions que es requereixen per rebre la subvenció.

Espai d'informació ciutadana fet amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona

www.barcelona.cat/habitatge

Twitter: @bcn_ajuntament i @barcelona_cat

Facebook: Barcelona.cat

stats