Política 11/02/2015

El govern espanyol justifica pagar amb diners públics un acte de l'entitat espanyolista Libres e Iguales

L'ambaixador d'Espanya a Washington va convidar grups d'opinió a un dinar amb la plataforma unionista

Joan Rusiñol
2 min
La concentració de 'Libres e Iguales' a Cibeles aquest dissabte en contra del 9-N. EFE

MadridCap rastre d'autocrítica. El govern espanyol no veu cap problema a promocionar, amb diners públics, l'entitat espanyolista Libres e Iguales que, entre d'altres coses, ha arribat a defensar la supressió de l'autonomia catalana. És la resposta que l'executiu de Mariano Rajoy ha donat, per carta, al diputat de CiU Jordi Xuclà, que va demanar explicacions per un acte que la plataforma va fer als Estats Units, aixoplugat directament per l'ambaixada espanyola en aquell país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pocs dies abans del 9 e novembre, l'ambaixador a Washington, Ramón Gil-Casares, va convidar a un dinar diversos think-tanks nord-americans en què els va donar a conèixer el col·lectiu que lidera la diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo, i del que forma part, entre d'altres, el premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa. L'encarregat en aquella ocasió de desgranar el punt de vista de Libres e Iguales davant d'aquells grups d'opinió va ser Javier Rupérez, exrepresentant diplomàtic espanyol en aquell país.

Un ambaixador polèmic

En una pregunta parlamentària, Xuclà demanava al govern espanyol "quina justificació" tenia per finançar, des de l'erari públic, discursos polítics com fomenten "una eventual suspensió de l'autonomia catalana". En un escrit de només cinc línies, la Moncloa avala l'acció del seu ambaixador, tres dies abans del 9-N. Segons diu, això entra "dins de l'exercici de les múltiples funcions que té encomanades" Gil-Casares. L'ambaixador ja va estar al centre de la polèmica per la no renovació de la càtedra a la professora Clara Ponsatí a la Universitat Georgetown. El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va admetre obertament que hi havia motius polítics per aquesta decisió: Ponsatí havia defensat el dret a decidir dels catalans.

"Tot ambaixador d'Espanya organitza reunions, dinars i sopars de treball amb els més diversos representants de la comunitat política, empresarial, cultural, educativa i de la societat civil de l'Estat receptor", afirma la resposta parlamentària per justificar l'acte amb Libres e Iguales. Afegeix que en aquestes trobades, en el marc de "les relacions bilaterals", es debat de "temes diversos d'actualitat internacional i nacional, així com de la posició del govern [espanyol] al respecte".

stats