Efímers 26/11/2013

Mesures per a l'estalvi

En temps d'ideals líquids, l'estalvi és una de les filosofies sòlides i saludables. La dietista i nutricionista Irene Gelpí escriu en el llibre 'Estalvia, és gratis' (Columna) consells per reduir despeses en tots els àmbits de la llar i la cura personal

Trinitat Gilbert
5 min
01.  Estalvi de llum i escalfor a la terrassa coberta de la casa del Toni Mestres i la Núria Repiso, a Vilafranca del Penedès.  02. Airejador a l'aixeta.  03. Vàter sec amb destí a una màquina de compostatge.  04. Plaques solars a l'exterior.

Vilafranca del PenedèsHi ha mesures d'estalvi que tenen una incidència directa en l'economia domèstica. Les primeres són les que tenen a veure amb l'energia. Els llums led, de baix consum o fluorescents, que consumeixen fins a sis vegades menys, són de les primeres mesures recomanables. "Les bombetes incandescents i les halògenes, a més de gastar més, escalfen l'ambient, cosa que no interessa gens a l'estiu", diu l'escriptora Irene Gelpí. Si anem netejant periòdicament aquests llums de baix consum (quan siguin freds, esclar), il·luminaran sempre amb la seva potència, perquè sovint la pols pot fer-ne disminuir la capacitat fins a un 50% menys.

Per estalviar en la factura de la llum, Gelpí ho explica clarament: "Recordeu-vos d'apagar els aparells elèctrics quan no els feu funcionar; no els deixeu en standby perquè continuen consumint". I és que constitueixen fins a un 15% de la factura elèctrica. Encara més, continua Gelpí en el llibre Estalvia, és gratis , "l' standby dels electrodomèstics i els carregadors de bateries endollats gasten tanta energia com una nevera de classe A per a una família de tres persones en un any".

Petites actuacions

Gelpí hi insisteix. "No deixeu els carregadors, alimentadors o transformadors (mòbils, bateries de càmeres, ordinadors, etc.) endollats un cop els aparells ja estiguin carregats perquè continuen consumint electricitat".

Un dels consells efectius és fer servir regletes múltiples amb interruptor, "perquè és molt útil a l'hora de deixar completament apagats tots els electrodomèstics que hi tingueu endollats".

Si feu servir l'ordinador, el consell és el següent: "Si no l'heu d'usar durant més de mitja hora, apagueu-lo; per a les pauses curtes, desconnecteu la pantalla, que és la part que consumeix més energia". Un altre consell bàsic, "el salvapantalles d'ordinador de menys consum és el de color negre".

Per escalfar l'ambient, la primera recomanació "és aïllar bé la casa (portes, finestres, sostre, terra, parets), ja que permet reduir l'ús de la calefacció a l'hivern". Segons Gelpí, l'estalvi pot ser d'entre un 50% i un 80% d'energia. "Val la pena, doncs, pensar en la instal·lació d'una doble finestra o un doble vidre i col·locar plaques aïllants al sostre, al terra o a les parets".

A l'hora de fer servir aparells com el rentavaixella, Gelpí suggereix aturar el programa quan comenci l'assecatge per obrir-ne la porta i deixar que el contingut s'eixugui. "També estalviareu si controleu periòdicament els nivells dels dipòsits de sal i abrillantador, perquè en redueixen el consum d'energia", diu.

L'aigua és un altre factor de la casa que pot fer créixer la factura mensual. Per començar, Gelpí recomana els airejadors, "que es col·loquen a la sortida de totes les aixetes de la casa". I és que "poden reduir la despesa d'aigua en un 50%". És a dir, que al cap d'un any "pot significar un estalvi de prop de 400 euros". A Catalunya hi ha ajuntaments que van arribar a regalar airejadors, de tan importants que són. Per descomptat, "cal evitar que les aixetes gotegin". "Una aixeta que perdi una gota per segon pot perdre fins a mil litres d'aigua al mes", diu.

La higiene

Per continuar, Irene Gelpí afegeix, pel que fa a l'estalvi, que sempre és millor dutxar-se que banyar-se. Si sou més d'un a casa, convé que us dutxeu l'un darrere l'altre, perquè quan el segon entra a la dutxa, l'aigua ja surt calenta i així s'estalvia aigua i energia; si teniu canalla a casa, dutxeu-los o banyeu-los tots junts; tanqueu sempre l'aixeta mentre us ensaboneu les mans, la cara, les dents, us afaiteu o us dutxeu; instal·leu cisternes de vàter amb doble descàrrega ("Es pot estalviar fins a un 50% d'aigua"); no utilitzeu el vàter com a paperera, poseu-ne una al bany.

Pel que fa a la cura personal, la dietista-nutricionista explica trucs, de tota la vida, que eviten la compra de mil i un productes. Així, per aconseguir que els colzes quedin suaus, explica: "Fregueu-los amb una llimona, podeu aprofitar la pela d'una llimona que hàgiu espremut". Per hidratar la pell no hi ha res millor que l'oli d'oliva; per blanquejar les dents, raspalleu-les de tant en tant amb bicabornat; per aconseguir uns talons suaus, rasqueu-vos tota la zona amb les ungles després de la dutxa i després poseu-vos-hi oli.

Les cremes hidratants, en lloc de comprar-les, es poden fer a casa, i per això Gelpí n'explica receptes al llibre per fer-ho segons el tipus de pell de cada persona. Fins i tot també en dóna, de receptes, per crear xampús per als cabells. "L'anticaspa es fa amb 50 ml d'oli d'oliva; 10 gotes d'oli essencial de romaní; 10 gotes d'oli essencial d'espígol i 10 gotes d'oli essencial d'arbre de te". Es barregen bé tots els ingredients en un pot i s'aplica als cabells amb un massatge suau.

Per acabar, a l'hora de rentar la roba i d'eliminar les taques, l'autora d' Estalvia, és gratis fa saber que les taques de tinta es treuen amb llet; les de vi negre, amb sabó líquid de plats; les d'oli, amb una capa de pólvores de talc; les de bolígraf i retolador, amb suc de llimona, i les de sang, deixant la peça de roba en remull en aigua freda durant tota una nit.

Per netejar la casa, concretament els vidres, per als quals al mercat hi ha mil i un productes, Gelpí conclou que el més eficient és una ceba tallada per la meitat, que es frega pel vidre, i després s'acaba de netejar amb aigua amb sabó de plats. Els vidres s'eixuguen a la perfecció amb paper de diari.

Cases que estalvien

Toni Mestres (físic meteoròleg) i Núria Repiso (directora de la productora audiovisual TN-Produccions) diuen que el que més els fa estalviar -energia- a casa seva és l'aïllant que tenen a les finestres i a les parets (foto 01 ), que van construir amb aïllants tèrmics. "Necessitem escalfar la casa amb calefacció, però poca, perquè és entre un 30% i un 40% més eficient que una casa convencional", asseguren.

L'altre puntal és l'estalvi de l'aigua, perquè no estan connectats a la xarxa corrent d'aigua de la ciutat on viuen, Vilafranca del Penedès. "Tot l'abastament d'aigua, tant la que fem servir per beure com la que fem servir per rentar-nos, és aigua de pluja que recollim nosaltres mateixos". A l'aigua per beure hi apliquen un tractament diferent, perquè la fan passar per uns filtres. L'aigua per rentar-se va directa a les cisternes, que tenen col·locades sota el jardí.

També fan servir airejadors a totes les aixetes (02 ), que consideren bàsics. "També estalviem molta aigua amb els vàters, que són secs [ 03 ]; no hi tirem aigua". Així, tot el que es defeca i s'orina, comtots els residus de menjar, que també aboquen als vàters, van directe a un composter , i d'allà en generen el compost que utlitzen per al jardí.

El tercer puntal són les plaques solars i les plaques fotovoltaiques (04 ), que tenen situades a la teulada de casa. Les solars són les que permeten l'aigua calenta, i també la calefacció; i les fotovoltaiques són per a l'electricitat. "I amb aquestes plaques fotovoltaiques generem tota l'energia que necessitem al llarg d'un any; és a dir, que aquí també som autosuficients".

stats