MODEL TURÍSTIC
Crònica 11/03/2012

Lloret comença a transformar-se

Lloret de Mar vol reconvertir el seu model turístic i d'oci nocturn. I això passa per acabar amb el turisme de borratxera. L'eina és una nova ordenança que restringeix la venda i el consum d'alcohol.

Elisabet Escriche
3 min
FULL DE RUTA DEL NOU LLORET DE MAR La venda d'alcohol encara és molt present als carrers de Lloret de Mar però la nova ordenança de civisme prohibeix el turisme de borratxera amb multes de fins a 3.000 euros. També sanciona el sexe al carrer amb multes de fins a 750 euros. L'Ajuntament vol canviar el model turístic basat en la festa i l'alcohol.

GIRONALloret de Mar ja té el seu full de ruta per intentar acabar d'una vegada amb el turisme de borratxera de cada estiu. L'Ajuntament ha aprovat la nova ordenança de civisme i via pública, que ha de ser una eina clau per prevenir batalles campals com les que es van produir al mes d'agost.

El document inclou, precisament, les mesures acordades per decret just després dels aldarulls de l'estiu entre turistes i policies: la prohibició dels disco tours -rutes d'oci nocturn-, del consum d'alcohol al carrer i de la publicitat de les begudes que tinguin més de 20 graus. També es prohibeix fer promocions de barra lliure, dormir dins del cotxe, orinar al carrer, malmetre el mobiliari urbà i instal·lar màquines de begudes a la via pública. Les multes van fins als 750 euros les lleus, de 750 a 1.500 euros les greus i fins a 3.000 euros les molt greus.

La nova ordenança també multarà amb 1.500 euros els turistes que siguin enxampats fent balconing i els hotelers que ho permetin, després que durant els últims anys s'hagin produït diversos incidents. Un dels últims va ser el juliol de l'any passat, quan un turista alemany que anava begut va caure del balcó i es va fracturar el crani. "Els hotelers són responsables subsidiaris i han de posar els mitjans necessaris perquè aquesta pràctica no es porti a terme", explica el regidor de Seguretat Ciutadana, Jordi Martínez.

Practicar sexe al carrer també serà sancionat. Es multaran les prostitutes i els clients, i es comissaran els diners de les dones que enxampin oferint serveis sexuals. També se sancionarà amb multes de fins a 750 euros les parelles que tinguin relacions sexuals a la via pública o al cotxe. Tossa de Mar ja ho fa des del 2009 però encara no ha tramitat cap multa.

La dificultat de canviar el model

Un cop enllestit el document d'intencions, la gran incògnita és si és factible aplicar-lo en un municipi que veu com a l'estiu es quadruplica la seva població fins a arribar a les 180.000 persones. El mateix consistori admet que serà complicat però que com a mínim ja tenen una eina per intentar-ho. El secretari general de la Federació Catalana d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm), Joaquim Boadas, té clar que l'única manera d'aconseguir-ho és incrementant el nombre d'efectius policials. Un total de 90 agents van fer-se càrrec de la seguretat del municipi durant les setmanes de màxima crispació l'estiu passat. Els Mossos d'Esquadra encara no han determinat quin dispositiu es destinarà a la població aquest estiu, mentre que la policia local compta amb una plantilla de 100 agents.

Vicky Serrano, la portaveu de la plataforma Estimem Lloret -que l'estiu passat va impulsar una manifestació per reclamar un canvi de model turístic-, no té clar si es podrà aplicar la nova ordenança però creu que "s'ha d'intentar". I vol deixar clar que per aconseguir aquest canvi és necessària la implicació de tot el poble, des d'hotelers i comercials fins a locals nocturns. "No n'hi ha prou només amb l'Ajuntament". El gremi d'hostaleria i restauració ha declinat fer declaracions fins que tinguin enllestides les al·legacions. A més de l'ordenança, l'Ajuntament està estudiant altres mesures que han d'ajudar a canviar el model turístic. Una d'aquestes mesures és avançar el tancament de les discoteques per disposar de més temps per netejar la via pública perquè sigui possible gaudir del Lloret de dia. D'altres són vetar els turoperadors que venen el municipi com el paradís de la festa, instal·lar càmeres als punts més conflictius i incrementar el nombre de terrasses a l'avinguda on es concentren les discoteques.

stats