Cultura 10/04/2013

Can Felipa tancarà el centre d'arts visuals a finals d'any

Antoni Ribas Tur
2 min

Barcelona.L'art emergent català rep un nou cop. La sala d'exposicions del centre cívic de Can Felipa tancarà les portes a finals d'anys. El districte de Sant Martí vol convertir l'espai en oficines per a les entitats del barri. Segons fonts de la regidoria, en aquest mandat es va prendre la decisió de convertir tot l'edifici del centre cívic en un "hotel d'entitats" que acollirà les que encara no tenen un espai i el van demanar. Les mateixes fonts van afirmar que es respectaran els compromisos de la sala adquirits per a aquest any i que s'està buscant una nova ubicació per a les mostres de manera coordinada amb l'Institut de Cultura de l'Ajuntament. Amb tot, la gestió del centre cívic depèn de la regidoria.

Can Felipa és un dels espais més actius i emblemàtics dins el sistema de l'art contemporani a Barcelona. La decisió del districte ha caigut damunt del sector artístic per sorpresa i com una galleda d'aigua freda. Aquest nou tancament se suma a la clausura de dos espais també molt emblemàtics dins del panorama de l'art emergent i dels comissaris d'art: l'Espai Zero1 d'Olot i Can Xalant de Mataró, un dels espais de la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya. La gestió de la secció artística de Can Felipa depèn de l'empresa Progess. Aquesta mateixa companyia gestiona el Centre d'Art de Tarragona, la continuïtat del qual també està en perill.

Ahir va començar a córrer per les xarxes socials una petició a la plataforma Change.org (www.change.org) per intentar aturar la decisió. La crida subratlla la trajectòria de Can Felipa, que és l'únic espai artístic del districte i en el qual des del 1996 "hi han col·laborat més de 400 artistes, comissaris i altres professionals de l'art i del disseny". L'Associació Catalana de Crítics d'Art va fer públic un comunicat en què afirma que "comença a ser massa descarnat que les bufetades culturals sempre vagin cap al mateix cantó: les arts visuals, la contemporaneïtat". "Si uns ciutadans -continua el text- fessin unes peticions que obliguessin a tancar el Liceu i donar-hi un altre ús, els polítics es posarien a riure; si uns ciutadans fan alguna demanda que obliga a tancar un espai com Can Felipa, els polítics s'apressen al seu tancament".

stats