LITERATURA
Cultura 29/03/2014

Empar Marco i Esperança Camps novel·len la fi de Canal 9

‘Vertigen’ retrata el descrèdit dels mitjans públics

Salva Almenar
2 min

València“Aquesta decisió tindrà moltes conseqüències per als valencians i açò, el que està passant, ha de quedar escrit”. Aquesta reflexió va donar peu a la publicació de la novel·la Vertigen, i la van compartir la periodista de Canal 9 i escriptora Esperança Camps i la corresponsal de TV3 al País Valencià, Empar Marco, el 5 de novembre del 2013 a les portes del Palau de la Generalitat Valenciana moments després de l’anunci del president Alberto Fabra del tancament de Radiotelevisió Valenciana (RTVV).

Aquesta novel·la escrita a quatre mans és el segon llançament editorial de Sembra Llibres, que va estrenar el seu catàleg amb Totes les cançons parlen de tu, del cantant d’Obrint Pas, Xavi Sarrià. Vertigen és una ficció ambientada en els dies previs al tancament de la radiotelevisió pública valenciana, però, tot i tenir molts elements que poden recordar els esdeveniments que van succeir-se de manera vertiginosa fins que el dia 29 la televisió i la ràdio van deixar d’emetre, el llibre “no és estrictament un relat”.

Tal com van assegurar Camps i Marco, Vertigen no és una narració de la fi de Canal 9 o, almenys, no sols és això. Si bé la història arrenca amb l’arribada a València de l’Andreas, un periodista grec que ha viscut el tancament de la televisió pública grega i que és convidat pels periodistes valencians per explicar la situació i que de sobte reviu aquells dies al seu país, la història conjuga molts altres elements que permeten que tothom -sigui valencià o no, conegui els detalls del tancament de RTVV o no- pugui llegir el llibre.

Tripijocs i extrema dreta

El tancament de Canal 9 és únicament l’excusa o l’“escenari” -com asseguren les autores- per donar peu a explicar altres històries malauradament extrapolables a gairebé qualsevol país. Així, l’Andreas serà testimoni dels despropòsits i tripijocs de la classe política, del descrèdit dels mitjans públics i, fins i tot, de l’activitat dels grups d’extrema dreta, amb els quals s’haurà d’enfrontar a causa d’un desafortunat error.

Tot i que són conscients que el llibre despertarà molt d’interès entre els encara treballadors de RTVV, les autores esperen que l’obra arribi també a altres públics aliens al món del periodisme. En aquest sentit, Esperança Camps -que ja ha publicat diverses novel·les i ha guanyat premis literaris al País Valencià- va assegurar que el que més l’interessa “és el que pot pensar la gent que sense conèixer els detalls del tancament ni ser treballador de RTVV llegeixi el llibre”. Empar Marco va reconèixer que li agradaria que fos la “gent jove” qui el llegís majoritàriament perquè considera que “viuen molt desconnectats” del que passa “ara i aquí”.

La novel·la fa palesa l’entesa de les dues autores, que han trobat un estil a mig camí entre la ficció que domina Camps i el rigor periodístic de Marco, que fa difícil saber quina part del llibre ha escrit cadascuna. Potser la complicitat de 25 anys d’amistat fa que Vertigen hagi estat una novel·la “escrita a quatre mans però per moments pensada per un únic cervell”, tal com la van definir ahir les mateixes autores.

stats